Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mikroökonómia a közgazdaságtan egy ága, amely a gazdaság kisebb alkotóit vizsgálja. Részletesen foglalkozik a piacokkal, azok működésével, a fogyasztókkal, viselkedésükkel, az általuk elfogyasztott javakkal, a termelőkkel, a termeléssel és a termelési tényezőkkel, valamint a különböző módon kialakuló kereslettel, kínálattal és a létrejövő piaci árakkal (ezeket gyakran függvényeken keresztül ábrázolják). A fogyasztó és a termelő csak mint piaci szereplő jelenik meg, racionális döntéshozatalt feltételez, vagyis igyekeznek a hasznukat maximalizálni és a költségeiket pedig minimalizálni. Emellett nem foglalkozik az állami beavatkozásokkal, csak érintőlegesen, ahol szükséges - például adók és támogatások, vagy állami korlátozások.


A mikroökonómia története egészen a 18. század második feléig nyúlik vissza, ekkor fektette le alapjait Adam Smith A nemzetek gazdagsága című könyvével. Emellett a 18. század végén, 19. század elejére egyre többen foglalkoztak mikroökonómiával mint például David Ricardo, vagy Thomas Malthus. Ekkor még nem vált szét a mikroökonómia és a makroökonómia.

A mikroökonómia főbb területei:

  • [Fogyasztáselmélet]?
  • Termeléselmélet
  • [Piacelmélet]?
  • [Externáliák]? (külső gazdasági hatások)
  • [Közjavak]? problémája


A szócikkhez társított címkék:
közgazdaságtan , mikroökonómia
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek