A mikroökonómia a közgazdaságtan egy ága, amely a gazdaság kisebb alkotóit vizsgálja. Részletesen foglalkozik a piacokkal, azok működésével, a fogyasztókkal, viselkedésükkel, az általuk elfogyasztott javakkal, a termelőkkel, a termeléssel és a termelési tényezőkkel, valamint a különböző módon kialakuló kereslettel, kínálattal és a létrejövő piaci árakkal (ezeket gyakran függvényeken keresztül ábrázolják). A fogyasztó és a termelő csak mint piaci szereplő jelenik meg, racionális döntéshozatalt feltételez, vagyis igyekeznek a hasznukat maximalizálni és a költségeiket pedig minimalizálni. Emellett nem foglalkozik az állami beavatkozásokkal, csak érintőlegesen, ahol szükséges - például adók és támogatások, vagy állami korlátozások.
A mikroökonómia története egészen a 18. század második feléig nyúlik vissza, ekkor fektette le alapjait Adam Smith A nemzetek gazdagsága című könyvével. Emellett a 18. század végén, 19. század elejére egyre többen foglalkoztak mikroökonómiával mint például David Ricardo, vagy Thomas Malthus. Ekkor még nem vált szét a mikroökonómia és a makroökonómia.
A mikroökonómia főbb területei:
- [Fogyasztáselmélet]?
- Termeléselmélet
- [Piacelmélet]?
- [Externáliák]? (külső gazdasági hatások)
- [Közjavak]? problémája