Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Thomas Robert Malthus
demográfus, klasszikus közgazdász

 

 

1766. február 13. – 1834. december 23.

 

 

 

 

 

 

 

 

Életútja:

  • 1766. február 13-án születt Rookeryben, Angliában. Régi angol nemesi családból származott. Apja, Daniel Malthus, filozófus volt, jóbarátja David Humenak és Jean-Jacques Rousseau-nak.
  • 1784-től a Cambridge-i Jesus College hallgatója lett, lelkésznek készült. Az iskolában leginkább matematikával foglalkozott, itt dolgozta ki népesedési elméletét.
  • 1797-ben szentelik pappá.
  • 1798-ban jelenik meg a Tanulmány a népesedés törvényéről (An Essay on the Principle of Population) című műve.
  • 1804-ben megnősül, majd később három gyermek apja lesz.
  • 1805-ben a politikai gazdaságtan professzorává nevezik ki a Haileybury-i East India Company College-ban.
  • 1818-ban Királyi Társaság tagja lett.
  • 1834. december 23-án halt meg, St. Catherine-ben.

Munkássága:
Legnagyobb hatású műve a Tanulmány a népesedés törvényéről (An Essay on the Principle of Population), melyet 1798-ban írt meg. A tanulmány központi gondolata a Föld gyors népesedése következtében fellépő élelmiszerhiány és éhezés. Malthus megállapította, hogy az élelmiszertermelés csak sokkal kisebb ütemben tud növekedni, mint ahogyan a népesség. Ebből következik, hogy az idő előrehaladtával egy egység élelmiszerre egyre több ember fog jutni. Ezért a gazdasági növekedésnek nem jólét lesz a következménye, hanem nyomor. A gyors növekedést Malthus szerint a természet alapból szabályozza háborúkon, betegségeken és bűnözésen keresztül. Emellett javasolt néhány módszert is, amellyel lassítani lehet a népesség növekedését (például későn kötött házasság, vagy fogamzásgátlás - ám ezt nem tartotta morálisan elfogadhatónak). Továbbá ellenezte a szegények szociális támogatását, mivel ezekkel fenntartják a szegénységet. A mű pesszimista hangulatát tovább fokozza azzal, hogy szerinte a korlátozó eszközök nem képesek megakadályozni a demográfiai katasztrófát, csupán késlelethetik.
Mára megdőlt elmélete, azonban mégis jól rávilágít arra a tényre, hogy a Föld erőforrási nem végtelenek, a népesedésnek korlátai vannak.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
közgazdaságtan , közgazdász , Thomas Malthus
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek