Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Közgazdaságtannak nevezzük azt a tudományt, amelyik a gazdaság rendszereivel foglalkozik, tanulmányozza azt. Használatos még az ökonómia kifejezés is, idegen nyelvek esetében a közgazdaságtan magyar megfelelője. Két jelentős irányzatra különül el: a mikroökonómia és a makroökonómia területére. A mikroökonómia alapvető kutatási területei a fogyasztók (egyének, háztartások, vagy vállalatok) viselkedésének feltérképezése, a különféle javak megtermelése és értékesítése. A makroökonómia pedig a nemzetgazdaságok működésének jelenségeire és problémáira keresi a válaszokat. A közgazdaságtan általánosan alkalmazott kutatási módszere a modellalkotás. A modellek a valóságban meglevő törvényszerűségeket próbálják meg leutánozni, azonban bizonyos (elhanyagolható) tényezőket figyelmen kívül hagynak, egyszerűbbé téve a folyamatok megértését és tanulmányozását.

Fontosabb közgazdaságtani irányzatok:


A szócikkhez társított címkék:
közgazdaságtan , makroökonómia , mikroökonómia
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek