Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Klasszikus közgazdaságtani értelemben a piac sajátossága, hogy a külöböző jószágok eladói és vevői egy helyen gyűlnek össze, csökkentve ezzel a [tranzakciós költségeket]?. A piaci ár meghatározásában sok tényező közrejátszik. Tökéletes piac esetében a jószágok árai kiegyenlítődnek, mivel a tökéletes piac feltételezi, hogy nincsen információs asszimetria és nincsenek minőségbeli különbségek. Ennek következménye, hogy a vevők mindig a lehető legalacsonyabb árú terméket vásárolják meg, így kénytelen lesz a többi piaci szereplő is ezen az áron adni a termékét.

Piacok típusai:
- árupiac
- szolgáltatások piaca
- munkaerőpiac
- tőke- és pénzpiac
- információs piac

Piaci formák:
- tökéletes verseny: kellően nagy piac, melynek következtében egy-egy szereplő nem tudja befolyásolni az árakat, így a szereplők árelfogadóvá válnak, valamint szabad a be- és kilépés.
- monopolizált piac: néhány nagyvállalat van csak a piacon, különleges esetben csak egyetlen vállalat van a piacon. Különlegessége, hogy a monopol helyzetben lévő termelő határozza meg az árakat, valamint belépéi korlátok állít a piacra belépni szándékozó új vállalatok felé.
- oligopol piac: ebben az esetben néhány nagyobb termelő látja el a teljes piacot. Ez a forma átmenet a tiszta verseny és a tiszta monopólium között, a szereplők ismerik egymás tevékenységét, azonban nem egyeztetik azt, de képesek alkalmazkodni egymáshoz.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek