Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az Ecopédiáról


Az Ecopédiát kitaláló és működtető neo, az online reklámügynökségi főtevékenysége mellett, több saját fejlesztést készített, melyek lényege, hogy az - elsősorban - marketing szakmában jellemzően jelen lévő problémákra nyújtsanak megoldást, vagy amelyek motivációja egyszerűen csak a saját örömünkre történő fejlesztés, az interaktív újdonságokkal próbálkozás.

 


Az oldal célja

Az Ecopédia az első hazai web2.0 gazdasági site: wiki rendszerű, átfogó gazdasági és pénzügyi szakmai tudásbázis.
Az Ecopédia célja egy folyamatosan fejlődő, bárkinek segítséget nyújtó és bárki által szerkeszthető, korlátlan gazdasági és pénzügyi tudástár felépítése. Szándékunk, hogy az Ecopédia egy folyamatosan bővülő, szakmai fórum lehessen, amelyet szakemberek írnak. Az alap pénzügyi és gazdasági fogalmak mellett megtalálhatók az oldalon pénzügy tanácsok, elemzések, és számítási módszerek, aminek segítségével az olvasó is könnyedén megérti a gazdasági folyamatok miértjét.
Ehhez szeretnénk megadni a "küzdőteret": létrehoztuk az oldalt, amit feltöltöttünk általunk fontosanak tartott alapfunkciókkal, kategóriákkal és egy alap (mondhatjuk úgy is, hogy kiinduló) ismeretbázissal. És természetesen a jövőben is folyamatosan törekszünk rá, hogy minden a céloknak megfelelően alakuljon, és létrejöjjön az első magyar folyamatosan frissülő wiki-alapú szakmai tudásbázis. De hogy ez milyenné válik hosszú távon, már elsősorban Rajtatok múlik!

 
Használati útmutató


Az Ecopédiában bárki létrehozhat és szerkeszthet szócikkeket. A szócikkek alján, a jobb alsó részen található  Szerkesztés linkre kattintva jelenik meg a szövegszerkesztőkre emlékeztető szerkesztési mező, a felső sorban pedig a szöveg formázását, a képek, táblázatok és linkek beillesztését segítő ikonsor. Amennyiben először csak próbálkozni szeretnél, használd a homokozót. Itt próbálgathatod a szerkesztés funkciót, anélkül, hogy amit írtál, ténylegesen megjelenne a weboldalon.
 
A szerkesztésre vonatkozó irányelveinket az írott és íratlan szabályok menüben találod. Kérünk, ezeket mindig tartsd szem előtt, mert az irányelvekbe ütköző szócikkeket külön figyelmeztetés nélkül töröljük! Amennyiben véleményed, kérdésed vagy problémád lenne, azt az elérhetőség alatt olvasható csatornákon keresztül juttathatod el hozzánk.

 


Új szócikk létrehozása

Új szócikket az oldal alján található "új szócikk felvétele" gomb segítségével hozhatsz létre, úgy, hogy az előtte található fehér mezőbe beírod a leendő szócikk címét. Figyelj arra, hogy a szócikket az alá a témakör (vagy esetleg konkrét szócikk) alá fogja a rendszer elhelyezni, amelyikben állva alul éppen elindítod a szócikk létrehozását! Amennyiben új szócikket szeretnél indítani, kérjük, tájékozódj a tartalom menüpontban, hogy van-e már hasonló. A szócikk nevére a keresőben is rákereshetsz, ami segíthet az Ecopédiában már létrehozott kapcsolódó, vagy rokon tartalmak felkutatásában. Amennyiben az általad létrehozni kívánt szócikk már létezik, elég, ha azt kibővíted vagy átszerkeszted. Ezt rád bízzuk. Mindenesetre a használhatóságon és az áttekinthetőségen nagymértékben segít, ha nem hozunk létre ugyanabban a témában több, egymáshoz igen hasonlító szócikket, hanem inkább egyet írunk meg, de azt a lehető legalaposabban.

 


A szócikkek hossza és tartalma

A szócikkek alapvetően bármilyen hosszúak lehetnek, nincsenek töredékek vagy csonkok, de ha úgy látjátok, hogy szükséges, akkor bármely szócikk bővíthető. Egy téma akkor lett alaposan körüljárva, ha a hozzá tartozó szűken vett definíció mellett háttérinformációk, kapcsolódó külső és belső linkek, esetleg magyarázó ábrák, esettanulmány, példák stb. is helyet kapnak benne. A szócikkekhez ennek megfelelően természetesen képek, ábrák, táblázatok is feltölthetők. Sőt! Ezen lehetőségek használatára kifejezetten szeretnénk kérni Titeket, hiszen ezek még szemléletesebbé tehetik a szócikkeket.
 


A szócikkek fajtái

Az Ecopédiában lévő szócikkeknek alapvetően 3 fajtája különböztethető meg:


- Definíciók - amelyek várhatóan rövidebbek lesznek egy átlagos szócikknél, hiszen ebben az esetben jórészt egyszerű fogalom-meghatározásról van szó
- Klasszikus leíró szócikkek - ezek egy-egy témát járnak körül, vagy bemutatnak egy céget, egy módszert, egy neves szakembert stb. A klasszikus szócikkekben remélhetőleg képek, ábrák is helyet kapnak majd.
- Magyarázó szócikkek - melyeknél inkább matematikai képletek, táblázatok, folyamatábrák stb. játszák majd a kulcsszerepet, szöveges magyarázatokkal kiegészítve.

 


Meglévő szócikkek módosítása

Amennyiben egy meglévő szócikket szeretnél módosítani, kattints a meglévő szócikkek melletti  szerkesztés feliratra. Ekkor előtűnik a grafikus szerkesztő-felület, melyen a Windows-alkalmazásoknál ismert ikonok segítségével lehetséges a meglévő szöveg formázása. A meglévő szócikkeket bárki és bármikor módosíthatja. Itt is szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy "rongáló" szándékkal nem érdemes hozzányúlni a szócikkekhez. Egyrészt mert méltatlan lenne hozzád, és alapvetően nem is feltételezzük, hogy ilyesmi megfordul a fejedben, másrészt a szakmoderátorok úgyis folyamatosan átnézik a szócikkeket annak érdekében, hogy az Ecopédia szakmaisága és hitelessége megmaradjon.
 
Amennyiben nem vagy biztos magadban, de mégis úgy érzed, szíved szerint módosítanál egy definíciót, alapvetően három lehetőséged van:
1.    bátran vállalod a véleményed, és egyszerűen átírod a kérdéses részt
2.    nem törlöd ki a már meglévő tartalmat, hanem kiegészíted a szócikket
3.    kikéred a fórumon a többi Ecopédia-látogató véleményét az adott kérdéssel kapcsolatban, és megvitatjátok a dolgot

 


Homokozó

A Ecopédia szerkesztését a homokozóban tudod próbálgatni. A homokozó arra szolgál, hogy megismerkedj a Ecopédia szerkesztő-felületével, kipróbálgasd, mi hogy működik, hogyan tudsz képeket feltölteni, táblázatot szerkeszteni stb. Mindezt természetesen anélkül, hogy élesben is megjelenne a szócikkekben. Ha már tapasztaltabb wiki-használó vagy, de pl. egy táblázattal meggyűlik a bajod, vagy csak meg szeretnéd nézni, hogy hogyan fog kinézni, amit alkottál, ezt is a homokozóban érdemes megtenned. Egyéb esetben, ha elvileg tudod, hogy mit hogyan kell megszerkeszteni ahhoz, hogy az elképzelésed szerint jelenjenek meg a dolgok, vagy egyszerűen csak át szeretnéd olvasni a beírtakat, mielőtt élesítenéd a változtatásokat, ezt a szerkesztő mező alatti Előnézet gomb segítségével teheted meg.

 

 
Fórum

A [fórum], amelybe a weboldal legtöbb részéhez hasonlóan bárki és bármikor írhat, az oldal szerves részét képezi. Elsősorban ez a rovat hivatott betölteni az Ecopédia közösségi funkcióját. Az oldal tematikájából adódóan kifejezetten szakmai fórumról van szó. Szerepe többrétű. Korábban már volt róla szó: ha nem vagy eléggé biztos abban, hogy amit szeretnél írni vagy átjavítani, az mások szerint is helytálló-e, akkor a kérdést a fórumon vitára tudod bocsátani. További funkciója lehet általános elméleti, vagy gyakorlati dolgokkal kapcsolatos nézetek megvitatása. Annak ellenére, hogy több szakmai weboldal létezik, ezeken elsősorban egy-egy cikk vagy hír kapcsán van lehetőség hozzászólásra, amely hozzászólások ritkán érintenek mélyebb szakmai, általános kérdéseket. Viszont az Ecopédia fórumában nyugodtan leírhatod, megvitathatod ezeket a szakmai meglátásaidat is. Továbbá természetesen magáról az Ecopédiáról is a fórumban tudsz véleményt cserélni.
 


Sajtóközlemény

A [sajtóközlemény] rovatot azért hoztuk létre, hogy bárki, bármikor, egyszerűen és ingyenesen jelentethessen meg híreket, információkat, akár egy céggel, egy kampánnyal, egy ügyféllel, egy új pozícióval stb. kapcsolatban. Mivel a téma nem körülhatárolt (gazdasághoz és pénzügyhez való kapcsolaton túl), a sajtóközlemény rovat ilyen értelemben üzenőfalként is szolgálhat. Kérünk, hogy minden ilyen szubjektív megjelenést a sajtóközlemény rovatba vigyél fel, és a szócikkeket kezeld a független szakmai szempontoknak megfelelően. Így lesz érték mindenkinek.
 

 
Jó munkát!
Az Ecopédia csapata

 

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek