Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


David Ricardo
klasszikus közgazdász


1772. április 18. − 1823. szeptember 11.

 

 

 

 

 

 

 

Szakmai előmenetel:

  • 1772-ben Londonban született, tizenhat testvére közül ő volt a harmadik.
  • Apja sikeres tőzsdei ügynök volt, így Ricardo már 11 évesen megismerkedett a tőzsdével. Később maga is brókernek tanult.
  • 21 éves korában megházasodott, ami miatt megromlott a viszonya szüleivel.
  • Tőzsdei ügynökként jelentős vagyonra tett szert
  • 1799-ben ismerkedett meg Adam Smith fő művével, A nemzetek gazdagsága-val. Ennek hatására kezdett el közgazdaságtannal foglalkozni.
  • 1814-ben megengedhette magának, hogy visszavonuljon és minden idejét a közgazdaságtannak szentelje.
  • 1819-ben politikai pályára lépett, Portalington képviselőjeként bejutott a parlament alsóházába. Tisztségét haláláig töltötte be. Kiállt a szabadkereskedelem mellett és a gabonatörvények eltörlése mellett kardoskodott.
  • 1823-ban hunyt el.


Művei:

1810 - The High Price of Bullion, a Proof of the Depreciation of Bank Notes című könyvében a pénzmennyiség és a pénz aranyfedezetének szabályozásával foglalkozik.
1815 - Essay on the Influence of a Low Price of Corn on the Profits of Stock című művében a gabonatörvények ellen írt.
1817 - A politikai gazdaságtan és az adózás alapelvei, eredeti címén: On the Principles of Political Economy and Taxation. Ricardo legfontosabb írásának számít, a külkereskedelmet állította a mű központjába. Egy erősen egyszerűsített modell segítségével bizonyította a szabadkereskedelem jótékony hatását. Bebizonyította, hogy egy országnak akkor jó lehet a szabadkereskedelem, ha alacsonyabb hatékonysággal tudja a javakat előállítani, mint kereskedelmi partnerei. Ez az okfejtés később komparatív előnyök elméleteként vált híressé.
1820 - On the funding system című művében az állami kiadások fedezéséről írt.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
David Ricardo , közgazdaságtan , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek