Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fogalma:
Az adó olyan egyszeri, vagy folyamatos (ismétlődő) [pénzügy]?i kötelezettség, amelyet az [állam]?, vagy más közjogi testület (például önkormányzat) közfeladatok ellátásához szükséges bevételek megszerzése céljából törvényben állapít meg, és általában külön eseti ellenszolgáltatás nélkül követelhet mindenkitől, akire a [közteherviselés]?ről szóló törvényben rögzített feltételek érvényesek.

Az adó alanyai lehetnek:
- Természetes személyek,
- [Egyéni vállalkozás]?ok,
- [Társas vállakozás]?ok,
- [Nonprofit szervezet]?ek.

Az adó tárgya az a [jövedelem]?, [gazdaság]?i esemény, jogviszony, amelyből a fizetési kötelezettség származik. [Adóalap]? az adó tárgyának rendszerint pénzösszegben kifejezett értéke. A befizetendő adó mértékéhez szükséges még egy adókulcsot is rendelni, amely segítségével a befizetendő összeg kiszámítható.

Adók csoportosítása közgazdaságtani funkció szerint:
- Fogyasztást terhelő adók:
    - Áfa
    - Jövedéki adó
    - Regisztrációs adó
    - Egyéb adók
- Munkát terhelő adók:
    - SZJA
    - [Társadalombiztosítási járulék]?ok
    - Egyéb kötelező [járulék]?ok
- Tőke- és tőkejövedelem adók:
    - TAO
    - Kamatadó
    - Árfolyamnyereség
    - Egyéb

Az adónemek csoportosíthatóak a következő szempontok szerint is:
Közvetlen (egyenes) [adózás]?kor az adóalany megegyezik azzal a személlyel, akit gazdasági értelemben is terhel az adó (például vagyonadó).
Közvetett adózáskor az adó alanya különbözik az adóteher viselőjétől. A gyakorlatban az áfa a leggyakoribb példa a közvetett adóztatásra, ahol a termékek és szolgáltatások után kell fizetnie az eladóknak, azonban az összeget áthárítják a [fogyasztó]?kra, így a tényleges teher a fogyasztókon van.

Progresszív adó: ha a kiszabott adó mértéke nővekszik az [adóalap]? növekedésével. Két alcsoport különböztethető meg, egyik a lineáris típus, amikor az adókulcs növekedése egyenletes. Sávos adózáskor pedig akkor emelkedik az adókulcs, amikor az adóalap egy bizonyos sávot átlép. Progresszív sávos adózás típusába sorolható a személyi jövedelemadó rendszere.
Proporcionális adó (flat-rate tax): amikor az adókulcs minden esetben ugyanakkora mértékű (például az áfa esetében).
Degresszív adók: az adókulcs mértéke az adóalap emelkedésével csökken. Ez a típus viszonylag ritkán fordul elő.

Adóhatóságok:

2011. január 1.-től a hatályos törvény szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) egyesült, feladatköreiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek