Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Termelési tényezők olyan termelőeszközök, amelyek tartósan rendelkezésre állnak, hozzájárulnak a javak előállításához és nem szűnnek meg a termelési folyamat során.


A klasszikus tényezők közé soroljuk:
Munka: az ember javak előállítása során felhasznált szellemi és fizikai képességeinek összege. A munka rendszerint ellenszolgáltatással jár. A munka során valamilyen jószág létrehozása, átalakítása történik, hogy az hasznosítható, elfogyasztható legyen. Jele: L (Labour)
Természeti tényezők (föld): azok az erőforrások, amelyek a természeti környezetben megtalálhatóak és eredeti formájukban fel is használhatóak javak előállítására. Jele: A (Land)
Tőkejavak: olyan megtermelt javak, amelyeket további termelési folyamatokba vonnak be. A vállalkozások elindításához is tőkére van szükség. Jele: K (Capital)

Egyéb termelési tényezők:
Vállalkozás: vállalkozói tevékenységek összessége. A vállalkozó célja a profitszerzés, ennek érdekében kockázatot is vállal. Felkutatja és kielégíti a fogyasztói igényeket, valamint irányítja, működteti a termelési tényezőket. Jele: E (Enterpreneur)
Szellemi tőke: abban hasonlít a munkához, az emberek teljesítményében csapódik le megléte, azonban felfogható befektetésként is, mivel tanulás, oktatás, képzés útján sajátítható el.
Technológia: a termelési tényezők egy meghatározott kombinációját adja.
Információ: alapja minden gazdasági tevékenységnek.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek