Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az egyéni vállalkozóról és vállalkozásáról az egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. törvény rendelkezik. A törvény szerint egyéni vállalkozásnak minősül a belföldi, vagy külföldi állampolgárságú természetes személy gazdasági tevékenysége. Gazdasági tevékenység alatt üzletszerű termelési, vagy szolgáltatási tevékenység értendő. A törvény hatályba lépése után megszűnt a kisiparos és a magánkereskedő kategóriája, azokat egyéni vállalkozókként kell kezelni.


Az egyéni vállalkozás csak a vállalkozói igazolvány megléte mellett gyakorolható. Az igazolványt bárki igényelheti, kiadása csak akkor nem valósulhat meg, ha az valamilyen jogszabályba ütközik. A vállalkozó kérelmében köteles feltüntetni a gazdasági tevékenységének körét. Az egyéni vállalkozó csak egy egyéni vállalkozást alapíthat, mivel csak egy vállalkozói igazolvány állatható ki a nevére. Azonban az egyéni vállalkozói igazolvány megléte mellett több eltérő tevékenységet is lehet folytatni.


Fontos, hogy az egyéni vállalkozónak kötelessége személyesen is közreműködnie a vállalkozása tevékenységében. A személyes közreműködés azonban tág fogalom, többféleképp is megvalósulhat.


Az egyéni vállalkozó kérelmezheti egyéni cég létrehozását is. Ebben az esetben nyilvántartásba veszik a cégbíróságon, így a vállalkozó bizalmat kelthet üzleti partnereiben, illetve lehetősége nyílik egyszemélyes korlátolt felelősségű társasággá, vagy egyszemélyes részvénytársasággá alakulni. A egyéni cég nem minősül jogi személynek, és köteles egyszerűsített mérleget készíteni.


A szócikkhez társított címkék:
egyéni vállalkozó , gazdálkodó szervezet
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek