Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A részvénytársaság egy olyan gazdasági társaság, amelyet egy előre meghatározott alaptőkével alakítanak. Az alaptőke meghatározott számú és névértékű részvényből áll. A részvények tulajdonosainak kötelezettsége a társasággal szemben mindössze a részvény névértékének, vagy a kibocsátási értékének mértékére terjed ki.


A részvénytársaság megalapítható zárt körben, illetve nyilvánosan is. A társaság működhet zártkörűen, vagy nyilvánosan. A részvénytársaság nevében fel kell tüntetni a működési formát, vagy annak rövidítését ("zrt." vagy "nyrt.").


A zártkörűen működő részvénytársaság részvényei nem kerülnek nyilvános forgalomba, vagy a nyilvános forgalomba hozatal után azokat kivezetik a szabályozott piacról (rendszerint tőzsdéről). A nyilvánosan működő részvénytársaság részvényeit részben, vagy egészben nyilvánosan hozták forgalomba, vagy pedig a nem nyilvános forgalomba hozatal után a részvényeket nyilvános kereskedésre ajánlották, valamint a szabályozott piacra is bevezették.


A részvénytársaság legfőbb szerve a [közgyűlés]?. A társaság minden részvényesének jogában áll a közgyűlés tevékenységében részt venni. A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény külön tárgyalja a zártkörűen és a nyilvánosan működő társaságok esetében a közgyűlés jogait.


Hasonlóan jár el a törvény a kibocsátható részvényeknél, az alapításnál, a részvényesek jogainál és kötelezettségeinél és az alaptőke változtatásánál is.

Részletesebben lásd: 2006. évi IV. törvény X. fejezet

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek