Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gazdasági társaságok szabályozását a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény tartalmazza. A törvény megkülönböztet [jogi személyiség]?gel rendelkező és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot. A társaságok célja, a közös üzletszerű gazdasági tevékenység végzése. A gazdasági társaságoknak minden esetben kell rendelkezzenek névvel, valamint nevüknek tartalmaznia kell a társasági formát is.

 

A gazdasági társaság formái:


A gazdasági társaságok alapításához szükséges egy társasági szerződés, melyet minden alapító tagnak alá kell írnia. A részvénytársaságok alapításához alapszabály szükséges, az egyszemélyes társaság alapításához pedig alapító okirat. A szerződést a cégbíróság elbírálja, majd bejegyzi a cégnyilvántartásba. Ahhoz hogy egy társaság megszülessen, mindegyik alapító tagnak valamekkora vagyoni hozzájárulást kell tegyen. A szerződés aláírásának napjától a társaság előtársasági formában már működhet és jogképes is. Ekkor a különféle ügyletekben a "bejegyzés alatt" ("b.a.") kiegészítést kell a társaság neve után írni. A cégnyilvántartásba való vétel után megszűnik az előtársasági forma.

Mindegyik társaság kell rendelkezzen egy legfőbb szervvel. A közkereseti társaságnál és a betéti társaságnál ezt tagok gyűlésének nevezik, míg a korlátolt felelősségű társaságok esetében taggyűlésnek, a részvénytársaságoknál pedig közgyűlésnek.

A társaságok megszűnhetnek jogutód nélkül, illetve jogutóddal. A jogutód nélküli megszűnés esetében alkalmazható a felszámolás, vagy a végelszámolás (a társaság anyagi helyzetétől függően). Jogutódlás esetében lehetséges a társasági forma váltása, az egyesülés (összeolvadás, beolvadás), vagy a szétválás (különválás, kiválás).


A szócikkhez társított címkék:
gazdálkodó szervezet , gazdasági társaság
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek