Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az állami vállalat egy önálló jogi személyiséggel bíró gazdálkodó szervezet. Az állami vállalatokat maga az állam hozza létre, hogy gazdasági feladatait ellássa. A vállalat működtetését az állam erre feljogosított szerve végzi. Az irányítás módját és a felelősséget törvényben határozzák meg. A vezetés a következő szervezeti egységekből tevődik össze: vállalati tanács, vagy a vállalati dolgozók közgyűlése (esetleg küldöttgyűlése), valamint az igazgató.
A rendszerváltás előtt Magyarországon az egyik legelterjedtebb gazdálkodási forma volt az állami vállalat. A rendszerváltás után azonban a legtöbb állami vállalat átalakult részvénytársasággá, vagy esetleg felszámolták.
Az állami vállalatokról az 1977. évi VI. törvény rendelkezik.
 


A szócikkhez társított címkék:
állami vállalat , gazdálkodó szervezet
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek