Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Matematikai közgazdaságtan
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-07-19 10:11:04
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A közgazdaság-tudomány azon területe, amely a társadalomban élő emberek (egyének, családok, szervezetek) gazdasági viselkedésének elemzéséhez matematikai eszközöket használ. Megalapítása William Pettyhez, a politikai aritmetika fogalmának megalkotójához köthető. Alaptézise az egyének és a vállalatok racionálitását feltételezi, akik hasznosságuk, illetve profitjuk maximalizálására törekednek, miközben kihasználják a rendelkezésre álló fizikai és gazdasági lehetőségeket. A matematikai közgazdaságtan legnevezetesebb tétele, hogy általános feltevések esetén létezik a versenyegyensúly, és az egyéneknek nem áll érdekükben eltérni ettől az egyensúlytól.


A közgazdaság-tudomány azon területe, amely a társadalomban élő emberek (egyének, családok, szervezetek) gazdasági viselkedésének elemzéséhez matematikai eszközöket használ.

 

Megalapítása William Pettyhez, a politikai aritmetika fogalmának megalkotójához köthető. Alaptézise az egyének és a [vállalat]ok racionálitását feltételezi, akik hasznosságuk, illetve profitjuk maximalizálására törekednek, miközben kihasználják a rendelkezésre álló fizikai és gazdasági lehetőségeket. A matematikai közgazdaságtan legnevezetesebb tétele, hogy általános feltevések esetén létezik a versenyegyensúly, és az egyéneknek nem áll érdekükben eltérni ettől az egyensúlytól.Mára a modern közgazdaságtan minden irányzata alkalmazza a matematika által kínált lehetőségeket, így a matematikai és „nem-matematikai” közgazdaságtan közötti különbség szinte teljesen elmosódott.


Mára a modern [közgazdaságtan] minden irányzata alkalmazza a matematika által kínált lehetőségeket, így a matematikai és „nem-matematikai” közgazdaságtan közötti különbség szinte teljesen elmosódott.


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek