Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Általános Forgalmi A

Fogalma:
Magyarországon az áfa egy többfázisú, nettó rendszerű adózási forma, amelynél a termélés és a kereskedelem minden állomásán meg kell fizetni a hozzáadott érték alapján. Azonban az adóterhet a végső felhasználó fogja viselni.
Más országok adórendszereiben az áfa lehet egyfázisú is, amikor az adott termékre, vagy szolgáltatásra csak egyszer kell áfát fizetni.
Az áfa célja, hogy egy fogyasztással arányos, de versenysemleges közteher jöjjön létre, amely hozzájárul az állami bevételekhez.

Hatálya:
- Területi: a Magyar Köztársaság területe.
- Személyi: természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek, külföldi vállalkozások fióktelepei.
- Tárgyi: belföldi [termék]? forgalmazása és szolgáltatás nyújtása, termék[import]?, törvényi előírás esetén adójeggyel ellátott dohánytermékek.

 

Mértéke ma Magyaroszágon: 27%, kedvezményes áfa-kulcsok: 18% és 5%.


Áfa kulcsok a világban.
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek