Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Adó
Verzió: 2  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-03-19 16:31:08
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Fogalma:

Az adó olyan egyszeri, vagy folyamatos (ismétlődő) pénzügyi kötelezettség, amelyet az állam, vagy más közjogi testület (például önkormányzat) közfeladatok ellátásához szükséges bevételek megszerzése céljából törvényben állapít meg, és általában külön eseti ellenszolgáltatás nélkül követelhet mindenkitől, akire a közteherviselésről szóló törvényben rögzített feltételek érvényesek.

Az adó olyan egyszeri, vagy folyamatos (ismétlődő) [pénzügy]i kötelezettség, amelyet az [állam], vagy más közjogi testület (például önkormányzat) közfeladatok ellátásához szükséges bevételek megszerzése céljából törvényben állapít meg, és általában külön eseti ellenszolgáltatás nélkül követelhet mindenkitől, akire a [közteherviselés]ről szóló törvényben rögzített feltételek érvényesek.


Az adó alanyai lehetnek:
- Természetes személyek,
- Egyéni vállalkozások,
- Társas vállakozások,
- Nonprofit szervezetek.

- [Természetes személy]ek,
- [Egyéni vállalkozás]ok,
- [Társas vállakozás]ok,
- [Nonprofit szervezet]ek.


Az adó tárgya az a jövedelem, gazdasági esemény, jogviszony, amelyből a fizetési kötelezettség származik. Adóalap az adó tárgyának rendszerint pénzösszegben kifejezett értéke. A befizetendő adó mértékéhez szükséges még egy adókulcsot is rendelni, amely segítségével a befizetendő összeg kiszámítható.

Az adó tárgya az a [jövedelem], [gazdaság]i esemény, jogviszony, amelyből a fizetési kötelezettség származik. [Adóalap] az adó tárgyának rendszerint [pénz]összegben kifejezett értéke. A befizetendő adó mértékéhez szükséges még egy [adókulcs]ot is rendelni, amely segítségével a befizetendő összeg kiszámítható.


Adók csoportosítása közgazdaságtani funkció szerint:
- Fogyasztást terhelő adók:

- [Fogyasztás]t terhelő adók:

    - [Áfa]
    - [Jövedéki adó]
    - [Regisztrációs adó]
    - Egyéb adók
- Munkát terhelő adók:
    - [SZJA]
    - Társadalombiztosítási járulékok
    - Egyéb kötelező járulékok

    - [Társadalombiztosítási járulék]ok
    - Egyéb kötelező [járulék]ok

- Tőke- és tőkejövedelem adók:
    - [TAO]
    - [Kamatadó]
    - Árfolyamnyereség

    - [Árfolyamnyereség]

    - Egyéb

Az adónemek csoportosíthatóak a következő szempontok szerint is:
Közvetlen (egyenes) adózáskor az adó alanya megegyezik azzal a személlyel, akit gazdasági értelemben is terhel az adó (például vagyonadó).
Közvetett adózáskor az adó alanya különbözik az adóteher viselőjétől. A gyakorlatban az áfa a leggyakoribb példa a közvetett adóztatásra, ahol a termékek és szolgáltatások után kell fizetnie az eladóknak, azonban az összeget áthárítják a fogyasztókra, így a tényleges teher a fogyasztókon van.

Közvetlen (egyenes) [adózás]kor az [adóalany] megegyezik azzal a személlyel, akit gazdasági értelemben is terhel az adó (például vagyonadó).
Közvetett adózáskor az adó alanya különbözik az adóteher viselőjétől. A gyakorlatban az áfa a leggyakoribb példa a közvetett adóztatásra, ahol a termékek és szolgáltatások után kell fizetnie az eladóknak, azonban az összeget áthárítják a [fogyasztó]kra, így a tényleges teher a fogyasztókon van.


Progresszív adó: ha a kiszabott adó mértéke nővekszik az adóalap növekedésével. Két alcsoport különböztethető meg, egyik a lineáris típus, amikor az adókulcs növekedése egyenletes. Sávos adózáskor pedig akkor emelkedik az adókulcs, amikor az adóalap egy bizonyos sávot átlép. Progresszív sávos adózás típusába sorolható a személyi jövedelemadó rendszere.

Progresszív adó: ha a kiszabott adó mértéke nővekszik az [adóalap] növekedésével. Két alcsoport különböztethető meg, egyik a lineáris típus, amikor az adókulcs növekedése egyenletes. Sávos adózáskor pedig akkor emelkedik az adókulcs, amikor az adóalap egy bizonyos sávot átlép. Progresszív sávos adózás típusába sorolható a [személyi jövedelemadó] rendszere.

Proporcionális adó (flat-rate tax): amikor az adókulcs minden esetben ugyanakkora mértékű (például az áfa esetében).
Degresszív adók: az adókulcs mértéke az adóalap emelkedésével csökken. Ez a típus viszonylag ritkán fordul elő.

Adóhatóságok:
- [Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal] ([APEH])
- [Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága] ([VPOP])
- [Illetékhivatalok] - mára már megszűntették őket
- Önkormányzati adóhatóságok


Adóhatóságok:

  •  [Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal] ([APEH])
  •  [Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága] ([VPOP])
  •  [Illetékhivatalok] - mára már megszűntették őket
  •  Önkormányzati adóhatóságok

2011. január 1.-től a hatályos törvény szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) egyesült, feladatköreiket a [Nemzeti Adó- és Vámhivatal] ([NAV]) vette át.


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek