Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Magyar papírpénzek és érmékFogalma: pénznek nevezünk minden olyan tárgyat, amely meghatározott értékkel bír, valamint a kereskedelmi forgalomban valamennyi ideig fizetési eszközként használják. A napjainkban használatos pénzek tulajdonképpen elvonatkoztatások, értéküket a jegybankok határozzák meg, a piac pedig egységesen elfogadja. A forgalomban levő pénzek értéke változhat. Növekedés esetén deflációról, csökkenés esetén pedig inflációról beszélhetünk. A pénzkibocsátás a jegybank monopóliuma. A hitelpénzrendszerekben a pénz nem más mint egy bankbetét, vagyis a kibocsátott készpénz mindössze egy elismervény arról, hogy a jegybankban létezik a betétállomány.

Funkciói:
Csereeszköz: a pénz egy mindenki által elfogadott csereeszköz, így pénzért közvetlenül lehet árut cserélni.
Értékmérő, elszámolási funkció: a pénz határozza meg az áruk értékét.
Fizetési eszköz: a pénz, mint csereeszköz jogilag érvényes tranzakciót hoz létre, mellyel lehet javakat vásárolni és hitelt nyújtani, vagy visszafizetni.
Forgalmi eszköz: az áruforgalomban a tranzakciókat pénz segítségével hajtják végre.
Felhalmozási eszköz: a vagyon felhalmozásánek egyik módja.

Kvázi-pénzről akkor beszélünk, ha a csereeszköz, fizetési eszköz, az értékmegőrző és az elszámolási funkciót egy másik tárgy tölti be.

Fajtái:
Készpénz: alatt a papírpénzt (pénzjegyet) és a pénzérméket értjük. Ezen fizetési eszközök kézzelfoghatóak és egyben a leglikvidebbek is, mivel azonnal elkölthetők.
Számlapénz: esetében a pénz elszakad a materiális formájától és mindössze elektronikus jelként tárolódik valamely pénzintézetnél. Ez a pénzfajta jóval kevesebb előállítási költséggel rendelkezik, mint a hagyományos készpénz.
Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek