Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Keynesianizmusnak nevezik a John Maynard Keynes brit közgazdász által a 20. században kidolgozott gazdasági elméletből kialakuló nemzetközi gazdaságpolitikai rendszert, mely nagyjából az 1950-es évektől az '70-es évekig meghatározó volt a világgazdaságban.

Keynes elmélete szerint makroszinten érvényesülő trendek a döntőek, amelyek fölülírják a mikroszinten (az egyének szintjén) meghozott döntéseket. Ahelyett, hogy a gazdasági fejlődést a hosszú távon a várható gazdasági növekedés határozná meg (ahogyan számos klasszikus közgazdász hitte a tizennyolcadik század második felében), Keynes a javak iránt megnyilvánuló aggregált kereslet fontosságát hangsúlyozta, különösen gazdasági visszaesés esetén. Amellett érvelt, hogy a kormánynak lehetősége van arra, hogy a makroszinten megnyilvánuló keresletet ösztönözze, s ezáltal küzdjön a munkanélküliség és a defláció ellen.

Keynesianizmuson nem az eredeti keynesi elmélet gazdaságpolitikai javaslatait, hanem ennél szélesebben azt a politikailag általánosan elfogadott gazdaságpolitikai csomagot értjük, amely a gazdasági recessziót az állami túlköltekezéssel, a kereslet állami élénkítésevel kívánta lerövidíteni és mérsékelni. A keynesi túlfűtött gazdaságot pedig az állam által indukált kereslet mesterséges szűkítésével kísérelte meg lehűteni.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság , gazdasági fogalmak , keynesianizmus
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek