Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Németországban és Ausztriában megjelenő merkantilizmust kameralizmusnak nevezik. Nevét a kamara - kincstár szóból származtatják.

Németországban és Ausztriában a 17.-18. században a polgárság kevésbé volt fejlett. A királyi hatalom viszont igen erosnek bizonyult, így a kamara (kincstár) szemszögébol közelítették meg a közgazdasági kérdéseket. Az alapelv ugyanúgy a pénz (általában mint nemesfém) felhalmozása  mint a merkantilizmusnál, de pénzszerzés elsősorban a kincstár felé irányult. A kincstár jövedelme eleinte a királyi domíniumokból (a király által adományozott földbirtok)  és a regálékból (királyi jövedelem) származik. Az ezeket később adókkal akarják kiváltani.

A kameralisták szerint az uralkodónak minden eszközzel támogatnia kell a kivitelt, hogy ezáltal elősegítse minél nagyobb pénzmennyiségnek az országba áramlását. Tanítják, hogy az aktív kereskedelmi mérleg kialakulásának döntő tényezője a hazai ipar fejlettsége, ezért az uralkodónak elő kell mozdítania a manufakturák, s főleg az exportra dolgozó manufakturák létrejöttét. A még gyenge hazai ipart a külföldi fejlettebb tőkés országok versenyétől védvámmal kell megvédeni, a részükre szükséges nyersanyagot kiviteli tilalommal kell sújtani, a még tökéletlen hazai iparcikkek felvevő piacát gyarmatok szerzésével kell biztosítani, s ugyancsak gyarmatosítással kell biztosítani részükre a szükséges nyersanyagot is.

Jelentősebb képviselői:
Veit Ludwig von Seckendorff
Johann Joachim Becher
Wilhelm von Schröder
Joseph von Sonnenfels


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság , gazdasági fogalmak
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek