Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A közgazdaságtan egyik irányzata, a fiziokratizmussal ellentétben a  kereskedelmi politikát helyezi előtérbe. Nevét a merkantor - kereskedő szóból származtatják. Gyakorlatilag nem egy szervezett gazdaságpolitika volt, hanem a 15. századtól kezdődő, kereskedelmi tőkére épülő, egészen a 17.-18. századig folyamatosan fejlődő rendszer, melyre a későbbi közgazdászok alkalmazták a merkantilizmus nevet.

Alapelve szerint egy ország gazdagsága az exporttöbbletétől függ. Művelői arra törekedtek, hogy a nemesfémet – a pénz akkoriban még kizárólagos formáját – az országba vonzzák, kiáramlását pedig megakadályozzák. Ennek hatására – elképzelésük szerint – megnő az árszínvonal és a termelés, viszont csökken a kamatok szintje, amik végső soron az iparosok profitjának emelkedését vonják maguk után.

A merkantilizmus jelentős mértékű állami beavatkozást hangsúlyozott: magas behozatali vámok, a manufaktúrák támogatása stb. segítette elő az aktív pénzügyi, majd kereskedelemi mérleget.

Legjelentősebb képviselője [Jean Baptiste Colbert]?, XIV. Lajos francia király minisztere. Colbert a külföldi árukat védővámokkal tartotta távol, a hazai ipart kölcsönökkel támogatta. Vállalkozókat és szakmunkásokat csábított az országba, akiktől féltve őrzött gyártási titkokat tudtak meg. A merkantilista politika a középkori városi keretből kilépve az egységes nemzetgazdaság kialakítása felé tette meg az első lépéseket. Ez kedvezett a polgárság erősödésének is.
Colbert elmélete szerint a mezőgazdaság nem hoz annyi pénzt mint az ipar, ezért az ipart kell fejleszteni. Az ipari termékek ára is magasabb, mint a mezőgazdasági termékek ára, ezért korlátozta a mezőgazdasági termékek termelését, melynek következtében éhínség alakult ki, így Colbert elmélete elbukott.

Jelentősebb képviselői:
[Thomas Mun]?
Montchretien


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság , gazdasági fogalmak
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek