Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A klasszikus közgazdaságtan egyik irányzata, a merkantilizmus tisztán kereskedői szemléletű gazdaságpolitikájának tagadása, a 20. sz. demokratikus társad-modell egyik előfutára. Neve a a görög phüszisz, 'természet' és kratein, 'akar' szavak összevonásából alakult ki.

Alapelvei szerint a gazdasági életben is természettörvények uralkodnak - ezeknek működését nem szabad akadályozni, különösen az államnak minden beavatkozástól tartózkodnia kell. A nemzeti gazdaság egyedüli forrása a föld, s mint egyedüli értékteremtő, csak ez az ágazat tartozik adót fizetni.
A mezőgazdaság érdekében szorgalmazza a jobbágyság eltörlését; az ipar érdekében a céhek eltörlését és az iparszabadságot; a kereskedelem érdekében a kereskedelmi szabadságot.

A fiziokratizmus megteremtője François Quesnay


Jelentősebb képviselői:
[Anne Robert Jacques Turgot]?
Mirabeau márki
[Dupont de Nemours]?


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek