Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


John Forbes Nash 1928. június 13-án született Bluefieldben, Nyugat-Virginiában. Amerikai matematikus.

Apja, idősebb John Nash elektrotechnikai mérnök. Anyja Virginia Martin, tanárnő.

Magányos elme, egyedül szeretett dolgozni. Már gyerekkorában feltűnt, hogy nem szereti a társaságot.

John Forbes Nash
Családja:
1957-ben feleségül vette a salvadori Alicia López-Harrison de Lardét, aki fizikus hallgató volt az egyetemen.  Házasságában egy fia született, John Charles Nash, aki később ugyancsak matematikus lett. Egy házasságon kívüli fia is született 1953. június 19-én John David Stier, akinek az anyja Elenor Stier volt.


Iskolái, munkássága:
Pittsburgh-ben a [Carnegia Mellon University]?-n szerezte diplomáját már 20 évesen. Matematikából ezután PhD fokozatot szerzett a Princeton Egyetemen 1950-ben a nem kooperatív játékelmélet témakörben írt dolgozatával. Ezt az eredményt később Nash-egyensúlynak nevezték el.  Témavezetője [Albert W. Tucker]? volt.


Munkássága kiterjedt a nemlineáris parabolikus parciális differenciálegyenletekre és az algebrai geometriára.
[Piet Hein]? után, tőle függetlenül feltalálta a hex nevű játékot. A játékelmélet terén alkotott. A Nash-féle beágyazási tétel szerint minden Riemann-sokaság izometrikusan beágyazható a megfelelő euklideszi térbe.


Betegsége:
1959-ben elmegyógyintézetbe került paranoid skizofrénia miatt. Évek alatt javult az állapota. Fia ugyancsak örökölte a skizofréniát.


Díjai:
-    1994-ben a játékelmélet terén elért eredményeiért Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel közösen megkapta a közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíjat. A világhírt azonban az életét feldolgozó film, az Egy csodálatos elme című alkotás hozta meg.

 

Beszéde a [Nobel-díj]? átvételekor:

"Mindig hittem a számokban, az egyenletekben és logikában, amely az okhoz vezet. De miután egy életen át ezt kutattam, azt kérdezem: mi a logika? Ki dönti el az okot? Kutatásom átvitt a fizikain, a metafizikain, káprázaton és vissza. És megtettem pályám legfontosabb, életem legfontosabb felfedezését. Csak a szerelem rejtélyes egyenleteiben lehet bármi logika vagy okozat. Csakis miattad vagyok itt ma! Te vagy az ok, amiért vagyok. Te vagy a magyarázat. Köszönöm!"


-    John von Neumann Theory Prize (Neumann János Elméleti díj) 1978
-    Leroy P. Steele díj 1999

 


A szócikkhez társított címkék:
John Forbes Nash , közgazdaságtan , matematikus , Nóbel-díj
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek