Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


François Quesnay
fiziokrata, orvos

 

 

1694. június 4. – 1774. december 16.

 

 

 

 

 

 

Életútja:

  • 1694. június 4-én született, Mérében, Versailles mellett. Egy parasztcsalád 8. gyermeke lett.
  • 11 évesen tanította meg egy napszámos írni, olvasni. Később egy pap oktatta.
  • Párizsba került, ahol először vésnökinas lett, majd egy kórházban rajzolóként helyezkedett el. Szabadidejében sebésznek tanult.
  • 23 évesen kapott orvosi diplomát, majd nagy szakmai hírnévre tett szert azzal, hogy 1749-ben Madame de Pompadour háziorvosa lett. Majd később XV. Lajost is kezelte.
  • Elmúlt 60 éves, amikor kidolgozta a fiziokratizmus tanát. Nagy hatása volt korára, követői külön iskolát alakítottak.
  • 1774. december 16-án halt meg Versailles-ban.


Nézetei:
Quesnay három rétegre bontotta a társadalmat: a termelők osztályára (mezőgazdasági dolgozókat tömörítő réteg), földesurak osztálya (a földesurakat, a papságot, a nemességet, a királyi udvart és a hivatalnokokat foglalja magába) és a terméketlen osztály (az ipar munkások, kézművesek rétege).
A fiziokratizmus tanai szerint az iparban nem keletkezik önálló, tiszta termék, mindössze a mezőgazdaság termékei kerülnek továbbfeldolgozásra. A vérkeringés metaforájával rajzolja fel gazdasági táblázatát, amelyben a pénz és az áruk keringését mutatja be. A modellben az újratermelés csakis egyenlő értékű csere révén valósulhat meg, ezzel Quesnay a külkereskedelem (és a merkantilizmus) ellen is érvelt. Azonban a modell ellentmondásos, mivel a terméketlen osztály elfogyasztja saját termékeinek egy részét, ami miatt más osztályoknak drágábban kell értékesíteniük.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
Francois Quesnay , közgazdaságtan , közgazdász
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek