Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Valamely pénzügyi instrumentum - általában deviza, értékpapír vagy kamat - cseréjére vonatkozó olyan összetett megállapodás, amely általában egy azonnali és egy határidős adásvételi ügyletből, illetve több határidős ügyletből tevődik össze és általában jövőbeni pénzáramlások cseréjét vonja maga után.

A swap ügylet két fő típusa:


- Kamatláb swap: két fél abban állapodik meg, hogy kamatfizetéseiket azonos pénznemben, meghatározott eszmei tőkére meghatározott időtartamra vonatkozóan kicserélik. A kamat swap legegyszerűbb és leggyakoribb változata az ún. kupon-swap, amelyben fix és változó kamatok cseréjére kerül sor. A swap ügylet két olyan felet kapcsol össze, akik ott (fix, vagy a változó kamatozású hitelek piacán) veszik fel a hitelt, ahol  viszonylagos előnyük  van, majd egy swap megállapodás keretében kicserélik a kamatfizetéseket. A gyakorlatban a kamatok tényleges cseréjére nem kerül sor, csak a különbözeteket számolják el.

 


- Deviza swap: A hosszabb távra szóló deviza-swap ügylet olyan megállapodás, amely keretében egy adott devizát - összegét és kamatait - egy másik devizára - összegére és kamataira - cserélik. Ezzel a lehetőséggel import - export cégek élnek, saját árfolyam kockázatuk mérséklésére. A megbízásokat a kereskedelmi bankjuknak adják le. Egy egy idő intervallumra bejelentik, hogy mennyi és milyen fajta devizára van szükségük, majd a kereskedelmi bankhoz beérkező igények alapján a kereskedelmi bank párosítja az igényeket. Így swap-pol, azaz devizát cserél.

A deviza-swap leggyakoribb használója két különböző országban működő vállalat. Az ügylet megkötésekor az érvényes azonnali (spot) árfolyamon kicserélik a tőkét; A kamatfizetések esedékességekor kicserélik az előre rögzített kamatösszegeket; Az ügylet lejáratakor visszacserélik a kiinduló devizájukat. 
   

Swap-differencia:


A deviza spot (azonnali) és forward (határidős) árfolyamok különbsége. Diszkontról beszélünk ha ez negatív, prémiumról ha pozitív.

További swap ügylet típusok:


- Hitel-swap: elősegíti a hitelkockázat diverzifikációját és csökkenését. A bank az általa nyújtott hitelekből befolyt pénzáramlást elcseréli egy másik intézmény által teljesítendő fizetésekre, ahelyett hogy a saját speciális területén kívülre nyújtott hitelekkel kellene diverzifikálnia. A hitel-swap ügyleteknél általában egy közvetítő is közreműködik

- Hitelportóflió-swap: az ügylet során a résztvevők azonos összegű hitelnyújtásaik után járó fizetéseiket cseréli el egymással.

- Értékpapír SWAP: az ügylet során a hitelintézet eladja az értékpapírt a jegybanknak egy ún. visszavásárlási megállapodással.
 

 


A szócikkhez társított címkék:
pénzügyi fogalmakPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek