Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Neoklasszikus közgazdaságtan
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-07-19 10:11:00
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Neoklasszikus közgazdaságtannak nevezzük a 19. század utolsó és a 20. század első harmadában (1871-1936) uralkodó közgazdasági elméleti irányzatot. Általános vélekedés szerint a neoklasszikus közgazdaságtan időszakát [John Maynard Keynes] "Általános elmélet"-ének megjelenése (1936) zárta le; mások viszont úgy gondolják, hogy a jelenleg domináns [mikroökonómia]i és [makroökonómia]i irányzatok is a neoklasszikus iskola részei, vagyis ennek a közgazdaságtani irányzatnak a fejlődése mindmáig nem zárult le.


Neoklasszikus közgazdaságtannak nevezzük a 19. század utolsó és a 20. század első harmadában (1871-1936) uralkodó közgazdasági elméleti irányzatot. Általános vélekedés szerint a neoklasszikus közgazdaságtan időszakát [John Maynard Keynes] "Általános elmélet"-ének megjelenése (1936) zárta le; mások viszont úgy gondolják, hogy a jelenleg domináns [mikroökonómia]i és [makroökonómia]i irányzatok is a neoklasszikus iskola részei, vagyis ennek a [közgazdaságtan]i irányzatnak a fejlődése mindmáig nem zárult le.A neoklasszikus közgazdászok nézeteinek újdonsága abban rejlik, hogy elválasztották az érték és az ár fogalmát, és az utóbbi szerepét tették hangsúlyosabbá, illetve összefüggést mutattak ki a hasznosság és a kereslet között. Ezáltal az érték szubjektív kategóriává vált.

További fejlődés még, hogy míg a [klasszikus közgazdaságtan] a nemzetgazdaságot helyezte vizsgálódása középpontjába, a neoklasszikusok figyelme a gazdaságot alkotó egyének (valamint a vállalatok) viselkedésének, a rendelkezésükre álló erőforrások optimális felhasználásának tanulmányozása felé fordult. Elméleteik szerint a gazdaságot a javaknak az egyének között zajló cseréi alkotják. A csereszándékok a Walras által levezetett [általános egyensúlyelméletében egyértelműen meghatározzák a javak árainak arányát; a pénz szerepe a csere technikai lebonyolításán kívül csupán az, hogy az ármérce (numéraire) szerepét töltse be. Ez lényegében a mikroökonómia tudományának megszületését jelentette.

További fejlődés még, hogy míg a [klasszikus közgazdaságtan] a nemzetgazdaságot helyezte vizsgálódása középpontjába, a neoklasszikusok figyelme a gazdaságot alkotó egyének (valamint a vállalatok) viselkedésének, a rendelkezésükre álló erőforrások optimális felhasználásának tanulmányozása felé fordult. Elméleteik szerint a gazdaságot a javaknak az egyének között zajló cseréi alkotják. A csereszándékok a Walras által levezetett [általános egyensúlyelmélet]ében egyértelműen meghatározzák a javak árainak arányát; a [pénz] szerepe a csere technikai lebonyolításán kívül csupán az, hogy az ármérce (numéraire) szerepét töltse be. Ez lényegében a mikroökonómia tudományának megszületését jelentette.


A neoklasszikus gazdaságtan törekvése volt továbbá, hogy megerősítse a közgazdaságtan tudományos jellegét, a politikától független, a dedukció módszerére épülő, a természettudományokhoz hasonló, „tiszta” tudományágat hozzanak létre. Ennek eredményeképp gazdaságpolitikai elemzések kikerültek a közgazdaságtan keretei közül, míg a tudományos szemléletet erősítette a matematikai eszközök mind gyakoribb használata.

Híresebb képviselői:

  • [William Stanley Jevons]
  • [Carl Menger]
  • [Léon Walras]
  • [Alfred Marshall]


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek