Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A jegybank, vagy a más néven a központi bank tölti be a bankok bankja szerepét a [kettős bankrendszer]?ű országokban. A jegybank felelős a monetáris politika megvalósításáért. Fő tevékenységei közé tartozik az inflációs ráta megfelelő szinten tartása, az adott ország fizetőeszköze értékének szinten tartása, a bankjegyek és érmék kibocsátása (emissziója), hitelek nyújtása a kereskedelmi bankoknak és az államháztartásnak, az ország devizatartalékainak kezelése, a pénzügyi szektor szabályozása, felügyelete. Fontos megjegyezni, hogy a jegybankok többsége állami tulajdonban van, működésük mégis függetlenített az aktuális politikától.
Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank tölti be a jegybank szerepét. Az imént felsorolt feladatok közül mindegyik vonatkozik rá, azonban a pénzpiaci felügyelet nem kizárólagosan az MNB feladata, hanem azt inkább a PSZÁF végzi.

 

Lásd még: Magyar Nemzeti Bank, Európai Központi Bank

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek