Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


MNB logoMagyarország központi bankja (vagy jegybankja) a Magyar Nemzeti Bank (rövidítve MNB). A jegybank elnöke az [Országgyűlés]?nek beszámolási kötelezettséggel tartozik.
Fő feladatai közé tartozik a monetáris politika igazgatása, az árstabilitás felügyelete, a pénzkibocsátás és a devizatartalékok kezelése. A jegybank elsődleges célja, hogy fenntartsa az árstabilitást, másodlagos célja pedig a kormány gazdaságpolitikájának támogatása (az elsődleges cél betartása mellett).

Feladatait a jegybanktörvény határozza meg:

  • a monetáris politika megvalósítása,
  • a forintbankjegy és -érme kibocsátása
  • az ország hivatalos deviza- és aranytartalékának kezelése,
  • devizaműveletek végzése,
  • a belföldi fizetési és elszámolási, valamint értékpapír-elszámolási rendszerek kialakítása és felügyelete,MNB épülete
  • a pénzforgalom lebonyolításának szabályozása,
  • a pénzügyi rendszer stabilitásának felügyelete,
  • statisztikai adatok összegyűjtése és szolgáltatása az EU felé,
  • számlavezetés a bankok és hitelintézetek részére, illetve hitelek nyújtása, valamint betétek elfogadása ugyanezektől.

Montáris tanács: lásd bővebben a Monetáris Tanács című szócikkben.

Kamatok és árfolyamok: a jegybank irányadó kamatként megállapítja a jegybanki alapkamatot. A bankok, hitelintézetek az irányadó kamat alapján határozzák meg kamataikat. A jegybank emellett a külföldi pénznemek forintra váltásával és a forint külföldi pénznemre való váltásával is foglalkozik. Hivatalos árfolyamokat jegyez és tesz közzé, továbbá szükség és lehetőség szerint igyekszik befolyásolni és védeni az árfolyamokat.

Pénzkibocsátás: A jegybanktörvény kizárólagos jogot biztosít a Magyar Nemzeti Banknak a készpénz-előállítás és forgalomba hozatal területén. Az új címletű bankjegyek, érmék kibocsátását, valamint a régi bankjegyek és érmék bevonását a jegybank elnöke hozza nyílvánosságra. Emellett a jegybank ellátja a hamisítás elleni védelemmel kapcsolatos technikai és egyéb feladatokat is.

 

Lásd bővebben: Magyar Nemzeti Bank honlapja, magyarország.hu

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek