Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bank egy olyan intézmény, amely pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, a pénzügyi rendszer egyik legfontosabb mozgatórugója. A legfontosabb és legalapvetőbb banki tevékenységek közé tartozik a betétek gyűjtése és hitelek nyújtása. Vagyis a felhalmozódó használaton kívüli tőkét a banknak lehetősége nyílik olyan helyre kihelyezni, ahol épp szükség van rá. Ennélfogva a bank legalapvetőbb jövedelmét a betétek után fizetett kamat és a hitelért kért kamat különbsége (kamatrés) adja. Emellett természetesen léteznek más bevételek is, mint például a számlavezetési díjak, pénzváltási díjak, stb. A bankok alapítását és működését törvényben szabályozzák és állami szervezetek felügyelik tevékenységüket.

Bankrendszerek típusai:
- egyszintű: ahol egy intézmény látja el a központi banki és a kereskedelmi banki funkciókat.
- kétszintű: ahol a központi és a kereskedelmi banki funkciók különválnak egymástól.

A rendszerváltás óta Magyarországon többszintű bankrendszer működik, azonban a rendszerváltás előtt egyszintű volt a bankrendszer.
A jelenleg hatályos jogszabály hazánkban pénzügyi intézmény alatt hitelintézetet és pénzügyi vállalkozást ért. A szabályozás az 1996. évi CXII. törvényben kapott helyet. E törvény szerint az a pénzügyi intézmény minősül hitelintézetnek, amely betétet gyűjt és mellette egyéb pénzügyi szolgáltatásokat végez. Hitelintézet lehet: bank, szakosított hitelintézet és szövetkezeti hitelintézet.

A bankoknak két típusa alakult ki: kereskedelmi bank és univerzális bank. A kereskedelmi bank az angolszász rendszerből származik, ott a legelterjedtebb. Az univerzális bank a kereskedelmi bankok fejlett változata abban az értelemben, hogy alapvetően több szolgáltatást nyújtanak. E típus mintaországa Németország, illetve a német bankrendszert átvevő országokra jellemző még.
A banki szolgáltatásokat lásd részletesebben a két típusnál!

A bankok alapvető tevékenységeit a következőképp lehet csoportosítani:
- Retail banking: kiskereskedelmi banktevékenység, alapvetően a lakossági ügyfelek tartoznak ebbe a kategóriába, de némelyik bank a mikro- és kisvállalkozásokat is ide sorolja.
- Wholesale banking: nagykereskedelmi tevékenység, a közép- és nagyvállalati ügyfelek tartoznak ebbe a besorolásba.
- Private banking: a kiemelt magánügyfelek csoportja, körülbelül 50-100 millió forintos banki ügyletek értendők alatta, mint például ingatlanbefektetések, műkincskereskedelem stb.
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek