Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Európai Központi Bank (EKB, angolul European Central Bank, ECB) az Európai Unió, azon belül pedig az euró központi bankja. Jelenleg 16 ország tartozik az eurózónába. Az EKB és a 27 tagállam jegybankjai alkotják a Központi Bankok Európai Rendszerét (KBER).


Székhelye: Frankfurt am Main
Elnöke: Jean-Claude Trichet

Feladatai:
- az eurózóna monetáris politikájának irányítása,
- devizaműveletek végrehajtása,
- a tagállamok devizatartalékainak tartása és kezelése,
- pénzügyi rendszerek stabilitásának fenntartása és felügyelete,
- bankjegyek kibocsátásának engedélyezése,
- tanácsadási feladatok,
- statisztikai adatok gyűjtése és rendezése,
- európai és nemzetközi együttműködés más pénzügyi szervezetekkel.

Szervezeti egységei:
 

Kormányzótanács: az EKB fő döntéshozó testülete. Tagjai: az Igazgatótanács 6 tagja (lásd lentebb) és az eurózóna jegybankjainak elnökei. A Kormányzótanács elnöke az EKB elnöke. Feladatai: monetáris politika meghatározása, kamatlábak megállapítása.
 

Igazgatóság: Az EKB végrehajtószerve: végrehajtja a kitűzött monetáris politikai célokat, utasításokat ad a nemzeti központi bankoknak, előkészíti a Kormányzótanács üléseit. Tagjai: az EKB elnöke és alelnöke, valamint 4 másik tag. 8 éves ciklusra választják őket.
 

Általános Tanács: főleg tanácsadói és koordinációs szerepet tölt be, valamint az eurózóna kiterjesztésén dolgozik. Tagjai közé tartozik az EKB elnöke és alelnöke, valamint az összes tagállam jegybankjának elnöke.

 

Lásd még: EKB honlapja, EUvonal honlapja.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek