Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A közgazdaságtan inflációnak nevezi az árszínvonal tartós emelkedését. A defláció az infláció ellentettje. Az infláció jele π (pi). Az infláció mértékét szemlélve megkülönböztethető lassú (más néven kúszó), vágtató és hiperinfláció.
A lassú infláció mindössze néhány százalékos, a gazdaság számára elfogadható szintű emelkedést jelent.
Vágtató infláció esetében az inflációs ráta legalább 10%-kal növekszik, a gazdaság számára még elfogadható az emelkedés üteme.
Hiperinfláció esetében azonban már legalább több száz százalékos árszínvonal-emelkedés figyelhető meg, amely már káros a gazdaság számára és annak összeomlásához is vezethet.
Fontos tényező, hogy az infláció kiszámítható és kiegyensúlyozott legyen. Kiszámítható infláció esetében a gazdaság tud alkalmazkodni a hosszútávon alig változó inflációs rátához (még akkor is, ha az esetleg kétszámjegyű). A nem kiszámítható infláció ronthatja a gazdaság teljesítményét, nehezebbé teszi az gazdasági műveletek tervezhetőségét. A kiegyensúlyozott infláció esetében a termékek árstruktúája nem változik, vagyis a termékek árai mindig ugyanakkora mértékben növekszenek. Ha a kiegyensúlyozatlanság folytán megbomlik az árstruktúra, akkor előfordulhat, hogy egyes társadalmi csoportok jövedelmét is befolyásolja.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek