Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Hitelnek nevezzük azt a pénzügyi ügyletet, amely során a [hitelező]? pénzt ad az adósnak, aki írásbeli ígéretet tesz a hitelezőnek az adott összeg és a kamatok visszafizetéséről. A hitelszerződésben rögzítik a visszafizetés határidejét és pontos ütemét is. A hitelező a hitelért cserébe kamatot számol fel. Alapvetően háromfajta [jószággot lehet hitelezni: pénzt, árut és szolgáltatást.

  • Áru és szolgáltatás esetében az adós ellentételezés nélkül megkapja az árut vagy szolgáltatást és csak egy bizonyos idő elteltével, vagy egy előre megállapított időpontra kell visszafizetnie a vételárat. Az áru és szolgáltatáshitelezés esetében előfordulhat, hogy a tőkeerős cég dominanciájánál fogva hitelre vásárol a beszállítóitól és csak 90 napos határidővel fizeti azt meg. Ez leginkább a nagy kereskedelmi láncokra jellemző.
  • Pénz hitelezését rendszerint bankok végzik, azonban adhatnak hitelt a vállalkozások és a magánszemélyek is. A magánszemélyek közötti hitel esetében rendszerint kimarad a pénzügyi szektor az ügyintézés során.

A következő típusú hitelek különböztethetőek meg:

A hiteleket lehet csoportosítani futamidejük alapján is:

  • Rövid lejáratú hitelek - 1 évnél rövidebb futamidő
  • Középlejáratú hitelek - 2-4 éves futamidő
  • Hosszú lejáratú hitelek - 2-4 évnél hosszabb futamidő

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek