MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Befagyott betét
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-03-19 16:38:39
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Befagyott betétnek nevezzük azt a [betét]et, amely esetében a hitelintézet nem képes a kifizetést teljesíteni. Ez akkor következik be, ha a hitelintézet nem teljesíti a jogszabályi rendelkezéseket, vagy a szerződésesben foglalt esedékességet az utána következő öt munkanapon belül nem tudja teljesíteni.
Mivel a hazánkban bejegyzett bankoknak kötelező a tagság az [Országos Betétbiztosítási Alap]nál, ezért a betétesek ötvenezer [euró] értékig biztosítva vannak. Ilyen esetekben pedig igényhető a kártérítés.

A kártalanításról bővebben az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján.
 


Befagyott betétnek nevezzük azt a [betét]et, amely esetében a [hitelintézet] nem képes a kifizetést teljesíteni. Ez akkor következik be, ha a hitelintézet nem teljesíti a jogszabályi rendelkezéseket, vagy a szerződésesben foglalt esedékességet az utána következő öt munkanapon belül nem tudja teljesíteni.

 

Mivel a hazánkban bejegyzett bankoknak kötelező a tagság az [Országos Betétbiztosítási Alap]nál, ezért a betétesek az Alap a befagyott betétek tőkéje és kamata után legfeljebb százezer euróig fizet kártalanítást. (2011)

 

A kártalanítás értékhatárát a törvény euróban állapítja meg, a kifizetés azonban Magyarországon forintban történik. Ha a kártalanítás kifizetésére kerül sor, a betétes részére kifizetendő összeg megállapítása úgy történik, hogy az OBA az százezer eurót a kártalanítás kezdő napját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja forintra és a betétes betétjei után az így kapott forint összegig fizet kártalanítást.

 


A kártalanításról bővebben az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján.
 


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek