Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Az okmányos inkasszó (okmányos beszedvény) fizetési mód a beszedési megbízások körébe tartozik. Külkereskedelemben használt fogalom, amikor az eladó megbízza saját bankját, hogy maga vagy valamely levelező bankja segítségével követelését hajtsa be.

Az okmányos inkasszó résztvevői:

  • megbízó (eladó) aki a banknak a beszedési megbízást ad,
  • megbízott bank, általában az eladó bankja, aki a megbízást kapja,
  • címzett: aki az okmányok ellenében fizetést teljesít.

Negyedikként léphet az ügyletbe beszedőként még egy bank. Ilyen esetekben, a megbízott bank nem közvetlenül jár el, hanem levelező partnerének továbbítja az okmányokat, s az a bank lesz aki inkasszálja az ellenértéket.

A bankok az okmányos inkasszóval kapcsolatban a [Nemzetközi Kereskedelmi Kamara]? szabályzata szerint járnak el, a beszedési megbízás tartalmát és a helyi szokásokat is figyelembe véve.

Az eladó biztonsága szerint az okmányos inkasszó lehet:

A fizetés időpontja szempontjából az okmányos inkasszónak két változata alakult ki:

     Látra szóló beszedési megbízás (D/P, documents against payment), melynek jellemzője, hogy a vevő az okmányok bemutatásakor fizet. E fizetési mód esetén előfordulhat, hogy a vevő a fizetés előtt az eladó előzetes hozzájárulásával megtekinti az árut, vagy a banktól betekintésre, vizsgálatra megkapja az okmányokat.

     Lát után bizonyos időre szóló okmányos beszedés (D/A, documents againts acceptance), mely esetén a bank az okmányokat nem [készpénzfizetés]? ellenében szolgáltatja ki a vevőnek, hanem a vevő fizetési ígérete ellenében. Ez legtöbbször váltó, vagy csekk. A határidős fizetés biztosítékai lehetnek:

  • a vevő által kiállított [saját váltó]?, vagy az eladó által a vevőre kiállított [idegen váltó]?,
  • a vevő nyilatkozata, melyben kötelezi magát, hogy lejáratkor fizet,
  • a beszedő bank által nyújtott bankgarancia, vagy kezesség vállalása arra vonatkozóan, hogy a vevő fizetni fog.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek