Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A kezesség a hitelbiztosítékok egy fajtája, amelyben a kezes kötelezettséget vállal arra az esetre, ha a kötelezett (adós) nem teljesítené kötelezettségét a jogosulttal (hitelezővel) szemben, akkor ő maga fogja teljesíteni a kötelezettséget. Kezességet csak írásban lehet vállalni, a kezes tudomásával. Amennyiben a kezes teljesíti a követelést, akkor a követelés joga rá száll át, és ő követelheti az adóson kötelezettségeket.

Fajtái:
- egyszerű (vagy sortartó) kezesség: a kezes mindaddig kifogást emelhet, ameddig a jogosult nem igazolja, hogy a kötelezett valóban nem tud teljesíteni, vagy nincsen másik kezes, aki őt megelőzően vállalt kezességet.
- készfizető kezesség: a kezes nem követelheti a jogosulttól, hogy előbb a kötelezetten próbálja meg behajtani a követeléseit. Ebben az esetben a jogosult követelhet az adóstól, a kezestől, vagy akár mindkettejüktől egyszerre. A követelés értékét akár szét is oszthatja az adós és a kezes között. A legtöbb banki hitelre és kölcsönre csak kifizető kezességet fogadnak el a hitelintézetek.
Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek