Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Vinkulált okmányos inkasszó esetén a vevő az áruhoz, vagy az áru feletti rendelkezési és tulajdonjogot biztosító okmányokhoz csak fizetés után juthat hozzá.

Az eladó az árut az inkasszóban eljáró bank címére és/vagy rendelkezésére adja fel, az okmányokat a beszedési megbízással együtt szintén a banknak küldi el. A bank a vevőt az okmányok alapján felszólítja fizetésre. A vevő kiváltja az okmányokat (fizet) s ezt követően jut hozzá az áruhoz.

Az eladót a vinkulált inkasszónál a birtokon kívül kerülés veszélye nem fenyegeti, de így is vannak kockázatai, például a vevő gyakran késik a fizetéssel, vagy nem váltja ki az árut.

A vevő számára az okmányos beszedvény fizetési módnál a kockázat abban van, hogy fizetés előtt nem győződhet meg az áru tényleges minőségéről, súlyáról, mennyiségéről stb.

A vinkulált inkasszónak több változata is van, ezek közül az egyik a speditőr inkasszó.

Ennél a fizetési módnál az eladó az árut egy szállítmányozó címére és rendelkezésére adja fel azzal az utasítással, hogy az áru csak a fizetést igazoló banknyugta bemutatása ellenében szolgáltatható ki. A speditőr inkasszó esetén az eladó nem ad beszedési megbízást, a vevőt a bank nem szólítja fel fizetésre, az a bankkal csak akkor kerül kapcsolatba, mikor fizet. A speditőr inkasszó fizetési módot a következő esetekben alkalmazzák:

  • a vevő el akarja kerülni a látszatot, hogy csak felszólításra fizet, félti üzleti hírnevét,
  • felek közt nagy bizalom van és az eladó bankköltséget akar megtakarítani,
  • az árut a speditőr újra feladja (pl. reexport),
  • az érdekeltek nem akarják, hogy az ügyletről a bank is tudomást szerezzen.


Az eladónak e formánál kockázata lehet az, hogy a vevő és a speditőr közötti szoros kapcsolat következtében a szállítmányozó a fizetést igazoló banknyugta hiányában is kiszolgáltatja az árut, vagy alkuba bocsátkozik. Az áru feletti rendelkezési jogot ezért csak jó [bonitás]?ú, megbízható speditőrnek célszerű átadni.

A vinkulált inkasszó másik elterjedt változata az indirekt bankbeszedvény.

Az eladó az árut a külföldi speditőr címére, de a bank rendelkezésére adja fel. Az okmányokat a beszedéssel megbízott bank kapja meg, s közvetlenül vagy közvetve felszólítja a vevőt fizetésre. A vevő a fizetés igazolásaként kiszolgáltatási jegyet kap, amelynek ellenében a speditőr az árut kiadja.

Direkt bankbeszedvény esetén az áru feletti rendelkezési jog mellett magát az árut is a beszedéssel megbízott bank kapja meg, az okmányokkal együtt. A bank felszólítja a vevőt fizetésre, és fizetés után kiszolgáltatja a vevőnek az árut. A gyakorlatban a bankok nem szívesen vállalják az áru átvételét, így e forma csak ritkán kerül alkalmazásra, főleg akkor, ha az áru az azt megtesítő értékpapír formájában van jelen.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek