Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés



A beszedési megbízás (inkasso, inkasszó) olyan fizetési forma, ahol polgári jogi megbízás keretében, a megbízott - rendszerint bank - arra vállalkozik, hogy megbízója helyett annak [követelés]?ét az adóstól (vagy vevőtől) beszedi.

Beszedési megbízással jogviszony csak a megbízó és bankja között jön létre, a megbízó és az esetlegesen bekapcsolódó második bank között nem. A beszedési megbízással a megbízó kezdeményezi az ellenérték kifizetését, a költségeket is ő fizeti. Az adós és a bank között szintén nem keletkezik jogviszony, az adós fizetési kötelezettsége az [adásvételi szerződés]?ből fakad. A [biztosíték]?ot arra, hogy az adós fizetni fog az eladónak, a bank közreműködése adja. Ugyanis a [banki felszólítás]?ának morális kényszerítő ereje van.

Fajtái rövid ismertetéssel:

 •      [Határidős beszedési megbízás]?

Az eladó és a vevő meghatározott fizetési határidőben állapodik meg. Nincs kötelező összeghatár.

A vevő 8 napig kifogással élhet.

 •      [Azonnali beszedési megbízás]?

A vevőnek nincs lehetősége kifogásra. Alkamazását jogszabály írja el, az üzletszabályzat tartalmazza

vagy a felek ebben a fizetési módban állapodnak meg. Az összeghatár minimum 20.000 Ft.

 •      [Váltón alapuló beszedési megbízás]?

A váltó ellenértékének beszedése azonnali beszedési megbízással történik. A beszedési megbízás benyújtásával együtt a váltót is eljuttatják a bankhoz.
A fizetés teljesítésekor a vevő terhelési értesítésével együtt a váltót is megkapja. A fizetés elmaradásakor a váltót a bank a megbízással együtt
visszaküldi az eladónak.

A fizetés egyik oldalán egy számlatulajdonos (a jogosult), a másik oldalon az adósok állnak.
pl. villanyszámla esetén: egyik oldal az áramszolgáltató (jogosult), másik oldal lakosság (adósok)

Alkalmazása általában nemzetközi fizetési forgalomban történik. Az áruk ellenértékének kifizetése meghatározott okmányok benyújtásával történik.
A beszedési megbízásnak az alapvető adatokon (vevő neve, címe, beszedendő összeg stb.) kívül számos kérdésben rendelkeznie kell:

  • Az okmányok készpénz, vagy fizetési ígéret ellenében szolgáltathatók ki?
  • Teljesíthet-e a vevő részletfizetést? Külön megjelölés nélkül erre nincs mód.
  • Adható-e előzetes megtekintési jog?
  • Ki viseli a beszedési költségeket?
  • Mi legyen az áruval, ha a vevő nem váltja ki? 

Fajtái:

  • Nyitott inkasszó
  • Vinkulált inkasszó
  • [Direkt inkasszó]?: az eladó az árut a bankba szállítja, ahol az áru átvételéig a bank tárolja.
  • [Indirekt inkasszó]?: az áru tárolását egy szállítmányozó végzi, de a bank rendelkezik vele. A vevő az árut bankigazolás ellenében kapja meg.
  • [Speditőr inkasszó]?: az áruk tárolását és az feletti rendelkezést is egy szállítmányozó végzi. A vevő az okmányok bemutatásával kapja meg az árut.

Hirdetés







Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek