Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Közösségi kölcsön (angolul p2p lending) alatt egy olyan pénzpiacot kell érteni, amely a kölcsönadás, hitelezés folyamatából kiiktatja a bankokat. Az üzleti modell sajátossága egy olyan közösség (napjainkban egyre elterjedtebb az internetes közösség, honlapok, fórumok) létrehozása, ahol találkozhatnak a kölcsönadni és kölcsönt felvenni akaró magánszemélyek. Ezen környezetben a "befektetők" a banki kamatoktól magasabb hozamra számíthatnak befektetett pénzük után, a hitelt felvevők pedig alacsonyabb kamatokért kapnak pénzt, mintha bankhoz fordulnának. A rendszerben a "hitelminősítést" a felhasználók maguk végzik, mivel eldönthetik, hogy kinek adjanak kölcsönt. A felvevőket pedig nyilvánosan lehet értékelni, így egyből kiderül, ki a rossz adós.

 

A rendszer már számos országban működik, hazánkban is bevezették, azonban a PSZÁF álláspontja szerint csak bankok adhatnak kamatra kölcsönt másoknak. Így ilyen közösségeken belül is csak baráti kölcsönt lehet adni (vagyis 0%-os kamatra), ami jelentős kihatással van a lehetőség népszerűségére.


A szócikkhez társított címkék:
kölcsön , közösségi kölcsönPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek