Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Egy szerződés teljesítéséért a kötelezett - kötelezettsége mértékéig - elvileg a teljes magánvagyonával felelős.

A vagyonok mértékéről azonban rendszerint nem áll rendelkezésre elegendő információ, másrészt egy vagyont számos szerződéses és egyéb kötelezettség terhelhet. Ezért gyakori, hogy a felek a szerződési érdekük kielégítését további jogi eszközökkel igyekeznek bebiztosítani. A szerződés biztosítékai erősíthetik a teljesítési képességet és a teljesítési készséget egyaránt.

A biztosítékok lehetnek:
  Dologi biztosítékok, mint a foglaló, kötbér, óvadék, vételi (opciós) jog, jótállás (garancia), tartozáselismerés, jogvesztés kikötése, [zálogjogok]? (jelzálogjog, keretbiztosítéki jelzálogjog, kézizálogjog, vagyont terhelő zálogjog, zálogjog jogon és követelésen, önálló zálogjog, közraktárjegynek a bankra átruházható forgatmánnyal ellátott zálogjegyén alapuló, a közraktárban elhelyezett árukra fennálló zálogjog),
 
  Személyi biztosítékok, mint egyszerű és készfizető kezesség, csekk és váltókezesség, bankgarancia

  Egyéb biztosítékok, mint engedményezés, hitelbiztosítás, fedezet nyújtására specializálódott cégek kötelezettségvállalásai, banki fedezet igazolás, és még számos egyéb - nem kifejezetten annak tekintett - jogintézmény

Hitel- vagy kölcsönszerződés típusú szerződésekben a hitelnyújtók alkalmazhatnak még különleges jogi biztosítékokat, mint például:
   Negatív pledge, mely alapján a szerződés hatálya alatt a hitelfelvevő a bank előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül egész vagyona, illetve bármely vagyontárgya tekintetében nem engedhet, vagy alapíthat (jel)zálogjogot, óvadékot vagy bármilyen egyéb természető terhelést.
   Pari passu, melyben a hitelfelvevő kijelenti, hogy az általa más hitelező(k)től felvett hitelek biztosítéka(i) (ide értve a tagi kölcsönt is) a szerződés hatálya alatt nem nyújt(anak) kedvezőbb pénzügyi, illetve jogi helyzetet ezen hitelező(k)nek, mint amilyet jelen szerzıdés biztosítékai a Bank javára jelent(enek).

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek