Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kiadott Biztosítási ábécé szerint a hitelbiztosítás - "a hitelezésből eredő kockázatok és károk fedezetéül szolgáló biztosítási forma, melynél a biztosított mindig a hitelező”.

A köznyelvben használt hitelbiztosítás szó félreértésekre adhat okot, sokan használják a banki hitel- vagy kölcsönszerződés biztosításaként kötött hitelfedezeti biztosítás vagy a [törlesztési biztosítás]? szinonímájaként.

A hitelbiztosítás a kereskedelemben, üzleti életben használatos fogalom, és a vevői nemteljesítések esetére van feltalálva. Az áruforgalomban ugyanis ritka az azonnali fizetés, többnyire 30-60-90-180 napra fizetnek egymásnak a felek, vagyis a szállító addig hitelezi a vevőt. Ezen időtartamok alatt persze sok minden történhet egy vevő céggel, és ennek a kockázatnak az áthidalására vannak a speciális hitelbiztosítók.
A hitelbiztosítás célja a belföldi és export áruszállításból vagy szolgáltatás nyújtásából (nyitva szállítás) adódó kereskedelmi kockázatok csökkentése, a vevő fizetésképtelenségéből vagy késedelmes fizetéséből eredő veszteségek fedezése, az egyedi termékek gyártási kockázatának minimalizálása és a vevők hitelképességének folyamatos vizsgálata és ellenőrzése.
A hitelbiztosítás főszabály szerint csak a teljes forgalomra, illetve ügyfélkörre köthető, hiszen csak így teremthető meg a kockázatos, illetve kevésbé kockázatos vevők közötti egyensúly. Fedezetbe minden, a Biztosító által elfogadható kockázatúnak ítélt ország bevonható.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek