Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az IRR egy [jövedelmezőségi mutató]?, amely az a [megtérülési ráta]?, ami mellett a nettó jelenérték nulla, azaz NPV = 0, és PV=C0.

Akkor gazdaságos az adott beruházás, ha IRR nagyobb, mint a [piaci kamatláb]?.

 

                        C1               C2                     CT
NPV = Co +  ———— + ————— + .... + _____ = 0
                     1+IRR          (1+IRR)2           (1+IRR)T
 

 

Az IRR csapdái:

Hitelfelvétel/hitelnyújtás: a [hitelfelvevő]? célja az alacsony ráta, a [hitelnyújtó]? vagy befektető célja a magas ráta elérése.
Több IRR érték is jellemezhet egy projektet. Egy projektnek annyi IRR-je van, ahányszor előjelváltás van a [pénzáramlás]?ban. Ilyenkor csak akkor tudunk az IRR alapján dönteni, ha mindegyik meghaladja az [alternatív kamatláb]? értékét.

 

Egymást kölcsönösen kizáró beruházásoknál: ugyanazt a célt szolgáló beruházási változatoknál a kisebb nettó jelenértékű beruházásnak lehet az IRR-je magasabb, mint a nagyobb jelenértékű változaté.

 

Különböző időszakokra vonatkozó pénzáramok esetén az IRR alapján nem lehet rangsorolni az időben különböző szerkezetű pénzáramokat sem. Az IRR alapján a döntés az alternatívák ráfordítás-hozam pénzáram különbségeiből számítva lehetséges.

 

Különböző időtartamú kamatlábak eltérése esetén, ha két beruházás van és mindkettőnek eltérő alternatív kamatlába van akkor azzal diszkontálunk, és az így kapott IRR csak azt mutatja, hogy a diszkontrátához képest jobb ez vagy nem. NPV-t kell számolni, azonos [alternatív kamatláb]?bal.


 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek