Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az [idegen tőke]? költsége (kamat) a vállalat számára [adómentes]?, így az adózás előtti eredményt csökkenti, társasági adót ez után a vállalkozás nem fizet. A fizetett kamat nem képez [adóalap]?ot, az [adósság]? adómegtakarítást (adópajzs) eredményez. Ez növeli a [részvénytulajdonos]?ok hasznát.

A tényleges adómegtakarítást annak jelenértéke fejezi ki:
PV (adómegtakarítás – tax shield) = (TA adókulcs x Kamat) / [Diszkontráta]?
PV tax shield = [Tc x (rD x D)]? / rD = Tc x D
Ahol: Tc— adókulcs,
ro= hitel kamatláb, D = hitel összege

 

Az adómegtakarítás kockázata = a hitelfelvétel kockázatával, amelyet a hitel kamatláb (r) fejez ki, aminek alapján az adópajzs jelenértéke az adókulcs és a hitelösszeg szorzata.

Az adópajzs és a vállalat értéke

 

Az adóelőny folyamatosan jelenik meg ahogyan nő a hitel értéke, úgy nő az adóelőny, nő a jelenértéke, nő a [vállalati érték]?, de túlzott eladósodás esetén nem biztos, hogy a vállalkozás hitelhez jut.

 

[Tőkeáttételes vállalat]? értéke = a tisztán saját tőkéből finanszírozás melletti érték + adókulcs x hitel összege.
 

 

Az adópajzs jelenértékét közömbösítő tényezők: SZJA, [idegen tőke piaci kockázata]?, pénzügyi nehézségek költségei.

Addig növeli a vállalat értékét az adóelőny, amíg az adósság relatív adóelőnyét kifejező mutató értéke nem csökken az 1es érték alá.
Minél magasabbak a vállalati adók, annál nagyobb a relatív adóelőny.
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek