Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény megfogalmazása szerint a valódi penziós (elhelyezési) ügylet: olyan penziós ügylet, amelyben legalább az egyik fél hitelintézet, és amelyben a penzió átvevője kötelezi magát, hogy a [pénzügyi eszközök]?et egy meghatározott vagy a penzióba adó által meghatározandó időpontban visszaadja, továbbá a penzióba adó szerződéses kikötésekkel a pénzügyi eszközök feletti ellenőrzési jogokat (rendelkezési jog az eszköz tovább értékesítéséről, fedezetként való felhasználásáról, [kölcsönbeadás]?áról, valamint a hasznok szedésére vonatkozó jog) fenntartja. 
 
A valódi penziós ügylet [kölcsönügylet]?ként kerül elszámolásra, az ügylet tárgyát képező eszköz a penzióba adó könyveiben marad, az eladási és a visszavásárlási ár különbözete kamatnak minősül.
 
Könyvelés-technikai szempontból a valós penziós ügylet nem számít eszközeladásnak mivel későbbi időpontban a vagyontárgy visszaszármaztatása megtörténik. Leginkább egy azonnali és egy biztos határidős ügylet kombinációja. Jellemzői még röviden:
  • az eszköz a számviteli könyvekből nem kerül kivezetésre
  • a vételár az eladónál kötelezettségként, a vevőnél követelésként kerül kimutatásra.
  • a visszavásárláskor ez a kimutatás fordítottan kerül könyvelésre.
  • az összevezetés technikai számlán történik. Ha ennek egyenlege követeléstöbblet, akkor kamatráfordításként, ha kötelezettségtöbblet akkor kamatbevételként kerül könyvelésre.
 
Gyakorlatilag a valódi penziós ügylet vagyontárggyal fedezett hitelezés. 


A szócikkhez társított címkék:
penziós ügylet , számvitel
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek