Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Valódi penziós ügylet
Verzió: 1  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2013-08-01 14:25:28
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény megfogalmazása szerint a valódi penziós (elhelyezési) ügylet: olyan [penziós ügylet], amelyben legalább az egyik fél [hitelintézet], és amelyben a penzió átvevője kötelezi magát, hogy a [pénzügyi eszközök]et egy meghatározott vagy a penzióba adó által meghatározandó időpontban visszaadja, továbbá a penzióba adó [szerződés]es kikötésekkel a pénzügyi eszközök feletti ellenőrzési jogokat (rendelkezési jog az eszköz tovább értékesítéséről, [fedezet]ként való felhasználásáról, [kölcsönbeadás]áról, valamint a hasznok szedésére vonatkozó jog) fenntartja. 
 
A valódi penziós ügylet [kölcsönügylet]ként kerül elszámolásra, az ügylet tárgyát képező eszköz a penzióba adó könyveiben marad, az eladási és a visszavásárlási ár különbözete [kamat]nak minősül.
 
Könyvelés-technikai szempontból a valós penziós ügylet nem számít eszközeladásnak mivel későbbi időpontban a vagyontárgy visszaszármaztatása megtörténik. Leginkább egy azonnali és egy biztos határidős ügylet kombinációja. Jellemzői még röviden:
  • az eszköz a számviteli könyvekből nem kerül kivezetésre
  • a vételár az eladónál kötelezettségként, a vevőnél követelésként kerül kimutatásra.
  • a visszavásárláskor ez a kimutatás fordítottan kerül könyvelésre.
  • az összevezetés technikai számlán történik. Ha ennek egyenlege követeléstöbblet, akkor kamatráfordításként, ha kötelezettségtöbblet akkor kamatbevételként kerül könyvelésre.
 
Gyakorlatilag a valódi penziós ügylet vagyontárggyal fedezett hitelezés. 

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek