Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Surányi György 1954. január 3-án született Budapesten. Közgazdász, egyetemi tanár, bankelnök, MNB elnöke.
Felesége 1980 ót Dr. Marmoly Judit. Gyermekei: Szilvia (1913) és Gábor (1985).


Iskolái:
Az általános iskolát Budapesten végezte a VIII. kerületi Németh László általános iskolában, majd a belvárosi Kossuth Zsuzsa Gimnáziumban érettségizett. 1977-ben diplomázott a [Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen]?, ahol 1979-ben Surányi Györgyközgazdasági doktori fokozatot szerzett. 1986-tól kandidátus. 1996-ban habilitált a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdaságtudományok területen. 1998 óta egyetemi tanár. A [Corvinus Egyetem]? és a [Közép-európai Egyetem]? (CEU) professzora.


Pályája:

1977-1986-ig kutató és tudományos osztályvezető a [Pénzügykutató Intézet]?ben. Ezt követően 1987-ig  Washingtonban a Világbank konzulense.
1988-ban és 1989-ben gazdaságpolitikai főtanácsosa volt a kormánynak.
1990-ig az [Országos Tervhivatal]? államtitkára.


1990. július 1 - 1991. november 30-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, de 1991-es jegybanktörvény módosításakor leváltották. Az elnöki székben [Bod Péter Ákos]? követte. [Antall József]? miniszterelnök döntött így. Döntésének hátterében a feltételezések szerint az állt, hogy Surányi aláírta a Demokratikus Chartát, amelyet főleg SZDSZ és MSZP szimpatizánsi körök hoztak létre, akik az Antall-kormányt a demokratikus jogok csorbításával vádolták. Surányi ugyan nem csatlakozott a Demokratikus Chartához, de közel került a Fideszhez, sokat találkozott [Orbán Viktor]?ral 1992-1993-as évben és részt vett a [Fidesz]? gazdasági programjának kialakításában. Később, nem ismert okokból újra eltávolodott ettől a párttól.


1992-ben a [CIB Bank]? vezérigazgatója lett.

1994-es választásokon győztes MSZP-SZDSZ koalíció miatt Bod Péter Ákos távozott az MNB-től. Horn Gyula nem nevezett ki új elnököt és Békesi László távozása után még pénzügyminisztere sem volt az országnak. A helyzet egyre romlott: költségvetési, fizetési mérleg ikerhiánnyal küzdött az ország. A befektetők a Hungarhotels privatizációs botránya miatt elpártoltak az államtól, késtek. A teljes pénzügyi válság elkerülése érdekében azonnal cselekedni kellett. 1995. március 1-től újra Surányi György lett az MNB elnöke.  Ugyanazon a napon, amikor [Bokros Lajos]? pénzügyminiszter lett. A kiigazítás lépéseit, amelyek a monetáris politika keretét gyökeresen átalakították, március 16-án jelentették be. Vámpótlékot vezettek be, kilenc százalékkal leértékelték a forintot és bevezették a csúszóleértékelés rendszerét ami az inflációs várakozásokat vezérlő "nominális horgonyként" működött.


2001. március 1-én Járai Zsigmond követte Surányit az MNB elnöki székében.
Ezt követően az olasz [Intesa Sanpaolo]? bankcsoport közép-kelet-európai vezetője lett, ahol négy régiós bank, mint a CIB, VUB, PBZ, BIB elnöke.


2006-ban [Gyurcsány  Ferenc]?, akkori miniszterelnök felkérte, hogy vegyen részt az ország átdolgozott, jelentős egyensúlyjavító megszorításokat tartalmazó euró-konvergenciaprogramját véleményező Konvergencia Tanácsban, [Bogsch Erik]?kel és [Simor András]?sal együtt.
A Magyar Telekom igazgatósági tagságáról ebben az évben lemondott megnövekedett feladataira hivatkozva.
2007-ben Járai Zsigmond mandátumának lejártakor ismét felmerült a neve, mint lehetséges MNB elnök, de a miniszterelnöktől nem kapott támogatást.
Gyurcsány Ferenc 2009. március 21-én bejelentette, hogy átadja miniszterelnöki helyét, a parlamenti többség biztosítása érdekében. Ekkor is felmerült Surányi neve, de a Fidesz előrehozott választási követelései miatt nem vállalta a miniszterelnökséget.


Egyéb tevékenységei:
Az MNB elnökeként kétszer is a Magyarországot képviselő Kormányzó volt a Nemzetközi Valutaalapban.

Tagja volt a Kék Szalag Bizottságnak (hazai és külföldi szakemberek az első szabadon választott magyar kormány részére készítettek gazdaságpolitikai javaslatot), a Magyar–Amerikai Vállalkozási Alapnak, az ENSZ Fejlesztési és Tervezési Bizottságának, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Tanácsadó Testületének. Tagja volt a Capital International Ltd. tanácsadó testületének, a Nemzetközi Közfinanszírozási Intézetnek (International Institute of Public Finance) és a New York-i EastWest Institute igazgatóságának.
2005-től a Brüsszeli Európai és Globális Gazdasági Laboratórium igazgatótanácsának tagja.


Díjak, elismerések:
-    1993-ban a Világgazdasági Fórumtól (World Economic Forum) a Világ Holnapi Vezetője (Global Leader of Tomorrow) címet kapta.
-    1996-ban és 2000-ben elnyerte a Central European magazin díját.
-    Elnyerte a Euromoney magazin „Az év legjobb közép-európai jegybankelnöke” díját.
-    Háromszor elnyerte a Global Finance magazin legmagasabb, „A” osztályzatát a jegybank elnökök eredményességét minősítő értékelésben.
-    2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal érdemrenddel tüntették ki.

 

A Bilderberg-csoport tagja, amelyet a Holland Királynő alapított. Ez a csoport évente egyszer tart gyűlést a "világ-elit" számára 1954 óta. Surányi három alkalommal volt jelen:
-    1996 május 30 - június 2, Toronto, Kanada
-    1997 június 12 - 15, Lake Lanier, Georgia, USA
-    1999 június 3 - 6, Sintra, Portugália


 


A szócikkhez társított címkék:
közgazdász , MNB-elnök
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek