Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Takarékpénztár alatt Magyarországon egyedül a lakástakarékpénztárakat értjük. A lakástakarékpénztárak olyan szakosított hitelintézetek, amelyek csakis lakáscélú betétek és hitelek gyűjtésével/forgalmazásával foglalkoznak.


Működésükről az 1996. évi CXIII. törvény rendelkezik, amely 1997. január 1-jén lépett életbe. Az takarékpénztár rendszerének indulásakor négy szereplő volt jelen a piacon: a Fundamenta, az OTP, az Otthon és a Lakáskassza. Mára mindössze két szereplője van a szektornak, az OTP és a Fundamenta. Napjainkban a Fundamenta rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel, körülbelül 70%, míg az OTP mindössze 30%-os részesedéssel rendelkezik.


A lakástakarékpénztárak főbb jellemzői, előnyei:

  • az [előtakarékosság]?i szerződésekre nem kell kamatadót fizetni,
  • a betétek és a hiteleket kamatai fixek,
  • mind a futamidő, mind a megtakarítás összege rugalmasan változtatható,
  • bizonyos megtakarítások után az állam 30%-os támogatást is biztosít,
  • egy személy egyszerre csak egy takarékpénztárhoz lehet szerződve.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek