Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


[Magánszemély]?ek részére kidolgozott, a hitel célja szerint lakáscélú ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető hitelfajta.


A köznyelv tévesen a lakáshitel kifejezést használja minden lakáshoz kapcsolódó hitelformára (lásd:Fejlesztési hitel), néha még az ingatlant (értsd: lakást) fedezetként használó más célú hitelekre is.

Lakáshitelezéssel számos hitelintézet foglalkozik, ezek egymástól eltérő, igen változatos hitelfeltételeket dolgoztak ki.
Hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni a hitelnyújtók ajánlatai között. A lakáshitelekre általánosságban igaz, hogy jövedelemfüggőek, azaz megfelelő [jövedelem]?mel kell rendelkeznie az adósnak ahhoz, hogy hitelképesnek bizonyuljon.
A hitel igénylése folyamán a bankok szigorú vizsgálatot folytatnak le a [hitelképesség]? és a [hitelkockázat]? felmérése érdekében. Adott esetben többféle [biztosíték]?ot is kérhetnek, mint pl.: adóstárs, egy vagy több kezes bevonása, [jelzálogjog]? bejegyzése, illetve ezek együttes vagy kombinált használata. A lakáshitelek általában középtávú lejáratúak, de több bank bevezett már hosszú, akár 35 éves futamidejű lakáshitelt is.

Formái:


Forint alapú támogatott hitelek
[Árfolyamkockázat]? nélküli lakáshitelek államilag támogatott hitelkamattal új vagy használt lakás vásárlására - az adott időszakra vonatkozó jogszabályok szerint. A feltételeknek való megfelelés esetén a [piaci kamatozás]?ú forint alapú lakáshiteleknél lényegesen kedvezőbb THM-mel és havi részletekkel igényelhető a lakásvásárlási hitel.

Forint alapú hitelek, állami támogatások nélkül
A forint alapkamatának változásai miatt a piaci kamatozású forint alapú hitelek általában magasabb értékű THM mellett érhetőek el, vagyis "drágábbak". A felvehető hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének általában 40-80 %-a között lehet, az igénylő jövedelmétől és az ingatlan [forgalmi érték]?étől függően.

Deviza alapú lakásvásárlási hitelek
Olyan hitelkonsrukciók, melyeket a hitelintézet nem forintban, hanem az általa meghatározott [konvertibilis]? külföldi pénznem - leggyakrabban euró, japán jen, vagy svájci frank - alapon vezet
A kialakult gazdasági és pénzügyi helyzetben a legtöbb devizaalapú hitelkonstrukció szinte teljesen eltűnt a magyar pénzintézetek kínálatából. A helyüket az euró alapú lakáshitel konstrukciók vették át. Az alacsony euró kamatnak köszönhetoen néhány hazai banknál különösen kedvező árazással és kamatokkal találkozhatunk.
Gyenge forintárfolyamnál felvett deviza alapú lakáshitel a futamidő alatt bekövetkező forinterősödés következtében akár jelentős árfolyamnyereséget is okozhat. A forint erősödése következtében nem csak a havi törlesztőrészletek csökkennek, hanem a teljes futamidő alatt visszafizetendő hitel is kevesebb lehet, mint a felvett hitelösszeg.
Ellenben a viszonylag erős forintárfolyamon felvett devizahitel ugyanilyen jelentős árfolyamveszteséget is produkálhat a forint gyengülése folyamán, ezért a hitel igénylése előtt alaposan fontoljuk meg döntésünket!
 
Deviza alapú lakáshitelek, a futamidő alatt állandó havi törlesztő részletekkel

Ez a speciális hitelkonsrukció ötvözni szeretné a devizahitelek alacsony kamatát a forint alapú hitelek állandó havi törlesztőrészletével. A forint erősödése vagy gyengülése következtében nem a havi törlesztőrészlet változik, hanem a hitel futamidejét hosszabbítják meg vagy rövidítik le meghatározott időszakonként felülvizsgálva. A teljes futamidő alatt az árfolyamingadozások kiegyenlíthetik egymást, így megtörténhet, hogy az előre megbecsült futamidő sem változik.

Deviza alapú hiteleknél a megítélt hitelösszeg a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 40-90%-a között alakulhat a megvásárolni kívánt ingatlan vételárától, elhelyezkedésétől és az igénylők igazolt jövedelmétől függően. Magasabb finanszírozású hitelkonstrukciók esetén a bankok szigorúbb elvárásokat támasztanak a hitelképesség-vizsgálat alatt, illetve a megvásárolni kívánt ingatlannal szemben is.

Lakáshitelek türelmi idővel
Amennyiben a hiteligénylő a futamidő elején csak alacsonyabb havi törlesztő részletet tudna csak vállalni, akkor igényelhet lakáshitelt 1-2-5 vagy akár 10 éves türelmi idővel is. A türelmi időszak alatt általában csak kamatot és kezelési költséget kell fizetni, ezáltal azonban a felvett hitel tőkéje nem változik a szerződésben meghatározott idő alatt. Mindenképpen figyelembe kell venni a türelmi idő letelte után megnövekvő havi részletek összegét is, és csak akkora hitelt vállalni, aminek a havi törlesztőrészlete akkor sem jelent problémát, ha a kedvezményt nyújtó idő letelt. Az ilyen típusú hiteleket azoknak érdemes igényelni, akik biztosak abban, hogy egy meghatározott időn belül magasabb összeghez jutnak, amiből teljesen ki tudják fizetni vagy részlegesen be tudnak törleszteni a hitelbe, vagy biztosak abban, hogy meghatározott idő elteltével már a magasabb összegű hiteltörlesztést is teljes biztonsággal tudják vállalni.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek