Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Euró

 

Az Euró egységes fizetőeszköz az Európai Unión belül. Elszámolási pénzként 1999 óta, majd fizetőeszközként pedig 2002 óta használatos.

Az Európai Unió tagjai közül azok jogosultak bevezetni és saját Eurót nyomni, akik teljesítették a követeléseket az euró-zonába való belpéshez.

Az [Európai Gazdasági és Monetáris Unió]? legfontosabb eszköze az Euró, amellyel a célja egységes piac működésének javítása, az áruk, személyek és tőke szabad áramlása.

Az Európai Központi Bank esődleges célja a valutával az árstabilitás kialakítása és megőrzése a régióban, az infláció leszorítása és a gazdasági növekedés támogatása.

 

Jelenleg a következő országok használják az Eurót:

Andorra, Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország (ideértve még: Mayotte, Saint-Pierre és Miquelon, Francia déli és antarktiszi területek, Clipperton-sziget, Indiai-óceáni francia szigetek), Görögország, Hollandia, Írország, Koszovó, Luxemburg, Málta, Monaco, Montenegró, Németország, Olaszország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Vatikán

 

 

Jelölés:  EUR, €
Váltópénz  cent
Forgalomban lévő érmék:  1, 2, 5, 10, 20, 50 cent, 1€, 2€
Forgalomban lévő bankjegyek:  5€, 10€, 20€, 50€, 100€, 200€, 500€

Napi árfolyam:

 LINK
Infláció:  1,6% (2008. The World Factbook)
   

Az Euró [bankjegy]?ek kinézetéről és [címlet]?eiről mindig az Európai Központi Bank rendelkezik. Az [érmék]?kel ellentétben, a bankjegyeken nincs nemzeti oldal, így mindegyik ugyanúgy néz ki, csak a jobb felső sarokban található betű- és számkombinációból lehet következtetni a kibocsátó államra. Robert Kalina tervezte a bankjegyeket.

 

 

Az Euró [bankjegy]?ek kinézetéről és [címlet]?eiről mindig az Európai Központi Bank rendelkezik. Az [érmék]?kel ellentétben, a bankjegyeken nincs nemzeti oldal, így mindegyik ugyanúgy néz ki, csak a jobb felső sarokban található betű- és számkombinációból lehet következtetni a kibocsátó államra.

 

Kibocsátó ország Kód Kibocsátó ország Kód Kibocsátó ország Kód
Ausztria N Görögország Y Németország X
Belgium Z Hollandia P Olaszország S
(Dánia) (W) Írország T Portugália M
Finnország L (Luxemburg) (R) Spanyolország V
Franciaország U (Nagy-Britannia) (J) (Svédország) (K)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az érmék rendelkeznek úgynevezett nemzeti oldallal (hátoldal), amelyen a kibocsátó állam saját országának motívumait és jellemzőit helyezheti el.

 

Példa az 1 Eurós érmékre:

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Pénznemek

 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek