Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ptk. 531. § (1) Folyószámla-szerződéssel a felek meghatározott jogviszonyból származó kölcsönös pénzköveteléseiknek egységes számlán való elszámolására vállalnak kötelezettséget.

(2) A felek a folyószámlán levő egyes követeléseikkel nem rendelkezhetnek; rendelkezési joguk a folyószámla egyenlegére nézve áll fenn. Végrehajtás alá vonni csak a folyószámlának a végrehajtás foganatosításakor fennálló egyenlegét lehet.

(3) A folyószámlára kerülő egyes követelések elévülése az egyenleg elévülésének kezdő időpontjával veszi kezdetét.

A folyószámla a bankszámlák egyik alapvető fajtája, mely számlán a bank az ügyfelek pénzforgalmát bonyolítja le. A szerződő felek nem rendelkezhetnek a számlára érkező illetve az arra terhelt összegekkel, rendelkezési joguk kizárólag a folyószámla [egyenleg]?ére áll fenn.

A folyószámla egyik sajátossága, ha a számlára érkezett követelések meghaladják a teljesített befizetéseket (jóváírás), akkor az egyenleg negatív is lehet. Ebben az esetben a számlát vezető bank a szerződésben elfogadott feltételekkel [automatikus hitelt]?, vagy a szerződés megkötése előtt elvégzett hitelbírálat alapján megállapított hitelkeret terhére folyószámlahitelt biztosít a számlatulajdonos részére.

A számla nyitásakor szükséges a személyi azonosság igazolása, az adószám bemutatása, valamint az adott folyószámlához kötött minimum tőke elhelyezése, amely később részt vesz a számlaforgalombam.

A számlanyitáskor egyszeri számlanyitási díjat számolnak fel a bankok. A számla vezetéséért havi rendszeres díjat (számlavezetési díj), míg a számlán lebonyolított pénzforgalom után - általában a számlaművelet összegével arányos - egyszeri díjat ([forgalmi díj]?, [tranzakciós díj]?) kell fizetni.


Számlanyitás előtt érdemes tájékozódni a bankok különböző ajánlatai között a folyószámla-használati igényeink figyelembevételvel.

 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek