Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Hitelbírálatnak nevezzük azt a döntést előkészítő kockázatelemzési munkafolyamatot, melyben egy konkrét hiteligénylés kapcsán a hitelintézet vagy a hitelt kínáló [pénzügyi vállalkozás]? megállapítja a folyósítható hitel nagyságát.

Magyarországon csak a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) engedélyével működő bankok vagy pénzügyi vállalkozások kínálhatnak hitelt. Mellettük azok a határon átnyúló szolgáltatást kínáló vagy itthon [fióktelep]? formájában működő piaci szereplők működnek legálisan, amelyeket az Európai Unió valamely más pénzügyi felügyelete engedélyezett, s hazai működésüket a PSZÁF regisztrálta (listájuk nyilvános, megtalálható a magyar hatóság honlapján).

A hitelbírálat magában foglalja az adósminősítést és a fedezetértékelést is. A hitelbírálati idő a hitelcéltól és a hitel összegétől függ. A kis összegű hiteleket helyben szokás elbírálni, milliós nagyságrendű hitelekről azonban rendszerint az adott pénzügyi szervezet területi központja dönt.

Hitelbírálat során ellenőrzik az ügyfél adatainak és a bekért dokumentumok hitelességét, ezután a hitelező a saját hitelbírálati szabályzata alapján megvizsgálja az igénylő vagyoni és jövedelmi viszonyait, adott esetben a biztosítékul szolgáló ingatlan [hitelbiztosíték]?i értékét, majd ezek alapján az ügyfél megtudhatja, hogy az adott bank szabályzata, kritériumai alapján kaphat-e hitelt.

Többféle hitelbírálat létezik:

    - előbírálat/gyorsbírálat: telefonos úton történik, az ügyfél telefonon keresztül bediktálja a hitelkérelemhez szükséges adatait, kb. 10 perc ennek az ügyintézése - ez alapján a bank hitelminősítő rendszere előzetesen papírok nélkül elbírálja az ügyfél kérelmét). Általában személyi kölcsönök esetén jellemző.

    - végleges hitelbírálat: az ügyfél által beküldött dokumentumok vizsgálata, és a korábban felrögzített előbírálat során az ügyfél által bediktált adatainak az összevetése. A végleges bírálatot követően tudhatja meg az ügyfél, hogy valóban kaphat-e hitelt az adott pénzintézettől. Személyi kölcsönök, lakáshitelek, jelzáloghitelek esetén jellemző.

    - standard hitelbírálat: áruhitel és hitelkártya igénylés esetén jellemző hitelbírálat. Az ügyfél személyesen az ügyintézőnél leadja a papírjait, bediktálja az adatait és pár percen belül megtudhatja, hogy alkalmas-e az adott hitel felvételére.

A nem azonnal kifizetendő áruhitel, gyorskölcsön vagy személyi kölcsön esetén a hitelbírálat általában kiterjed az alábbi tételekre:

    - Életkor
    - Jövedelem
    - Munkaviszony
    - Munkahely stabilitás (munkahely ne álljon végelszámolás alatt, ne legyen adótartozása, ha egy adott munkáltató korábban egy adott bank felé visszaélt a bankszabályzattal akkor hiába tökéletes az ügyfél hiteligénylése illetve az adati, nem kaphat hitelt)
    - Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - [Bar lista]? (mind a munkavállalót, mind pedig a munkáltatót ellenőrzik
    - Közüzemi számlák befizetései
    - Bankszámlákon más bankok felé fennálló hiteltörlesztések vizsgálata
    - Bankszámlák fedezete
    - Bankszámlák a havi zárási egyenlege
    - Bediktált adatok egyezésének vizsgálata a bekért dokumentumok alapján

Továbbá különböző hitelkonstrukciók igénylése esetén az adott konstrukcióban kötelezően vagy kiegészítő fedezetként kért [biztosíték]?okra.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek