Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A devizaalapú hitel olyan hitelforma, ahol a folyósítás és a törlesztés [forint]?ban történik, azonban a felvett [kölcsönösszeg]? és a [törlesztőrészlet]? devizában van nyilvántartva.

A devizában jegyzett hitelek előnyei a forinthitelekkel szemben a viszonylag alacsony kamat, de létezik néhány kockázati tényező, melyek a forint alapú hiteleknél nincsenek:

Árfolyamkockázat
Az árfolyamkockázat az a folyamat, ahogy a hitel alapjául szolgáló deviza árfolyama változik, ingadozik. A forintban befizetett havi törlesztést a bank átváltja az adott devizanemre, így a [konverzió]? (átváltás) miatt keletkezik az árfolyamkockázat.
A forint erősödése az adott devizával szemben a törlesztőrészletek csökkenését, a forint gyengülése a törlesztő részletek növekedését jelenti.
Az árfolyamkockázat jelentette hiteldrágulást több módszerrel lehet csökkenteni:

  • Árfolyamgarancia igénybevétele: vannak olyan devizahitelek, melyeknél a bank árfolyamgaranciát nyújt, azaz egy előre meghatározott árfolyamsávon belül nem érvényesíti a törlesztőrészletben az árfolyam változását. Ha viszont az árfolyam kilép ebből a sávból, akkor már változik a törlesztőrészlet is.
  • Hitelátváltás: a felvett, kedvezőtlenné vált hitel devizanemét egyes esetekben át lehet váltani forintra, vagy más, kedvezőbb kamatozású devizába, illetve az eredeti hitel végtörlesztése más, kedvezőbb alapú hitel felvételével.

Kamatkockázat
Ha az adott deviza [irányadó kamat]?a emelkedik, akkor emiatt nőhet a devizaalapú hitel kamata is, ami a havi törlesztőrészlet növekedését hozza maga után.
Ez ellen nem lehet védekezni, a legkisebb költség ilyenkor azon a hitelen jelentkezik, amely nemcsak az adott devizanemben van igényelve és nyilvántartva, hanem ugyanabban a devizában folyik a törlesztés is.

Lásd: Devizahitel

A devizaalapú hiteleknek lehetnek továbbá olyan költségei, melyek a forinthiteleknél nem léteznek:

  • Konverzióból (átváltásból) keletkező árfolyamrés: Az eladási és vételi árfolyam közötti különbség. A bank a hitel folyósításnál az eladási árfolyamon konvertál az adott devizanemből, viszont az általunk forintban visszatörlesztett összegeket [vételi árfolyam]?on számolja. A folyósítási és törlesztési árfolyamok közötti különbözet az [árfolyamrés]?.
  • Konverziós díj: Mivel a folyósítás és a törlesztés forintban történik, de a felvett kölcsönösszeg és a törlesztőrészet devizában van nyilvántartva, ezért a banknak minden pénzmozgásnál át kell váltania az összeget a megfelelő devizába. Ezt külön szolgáltatásként felszámolva általában beépítik a törlesztőrészletbe, de néhány esetben külön díj formájában kerül kiszámlázásra.
  • Devizaszámla nyitása, fenntartása: Vannak olyan bankok, ahol előírják, hogy a hitel mellé devizaszámlát kell nyitni, mert technikailag csak úgy tudják elvégezni a devizakonverziót. Ez az ügyfél számára azt jelenti, hogy a devizaszámla számlavezetési díját is ki kell fizetnie.

A devizaalapú hitel a fentebb ismertetett kockázatok és külön költségek ellenére is kedvezőbb feltételekkel bír, mint a piaci kamatozású forinthitelek, de felvétele előtt felelősen mérlegelni kell, hogy a kockázatok közt szereplő események bekövetkeztével is fizetni tudjuk-e a megnövekedett törlesztőrészleteket.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek