Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: David Ricardo
Verzió: 3  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2012-03-14 13:55:45
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

David Ricardo
klasszikus közgazdász


1772. április 18. − 1823. szeptember 11.

 

 

 

 

 

 

 

Szakmai előmenetel:

  • 1772-ben Londonban született, tizenhat testvére közül ő volt a harmadik.
  • Apja sikeres tőzsdei ügynök volt, így Ricardo már 11 évesen megismerkedett a tőzsdével. Később maga is brókernek tanult.
  • 21 éves korában megházasodott, ami miatt megromlott a viszonya szüleivel.
  • Tőzsdei ügynökként jelentős vagyonra tett szert
  • 1799-ben ismerkedett meg [Adam Smith] fő művével, A nemzetek gazdagságával. Ennek hatására kezdett el közgazdaságtannal foglalkozni.
  • 1814-ben megengedhette magának, hogy visszavonuljon és minden idejét a közgazdaságtannak szentelje.

  • 1799-ben ismerkedett meg [Adam Smith] fő művével, A nemzetek gazdagsága-val. Ennek hatására kezdett el közgazdaságtannal foglalkozni.
  • 1814-ben megengedhette magának, hogy visszavonuljon és minden idejét a [közgazdaságtan]nak szentelje.

  • 1819-ben politikai pályára lépett, Portalington képviselőjeként bejutott a parlament alsóházába. Tisztségét haláláig töltötte be. Kiállt a szabadkereskedelem mellett és a gabonatörvények eltörlése mellett kardoskodott.
  • 1823-ban hunyt el.


Művei:

1810 - The High Price of Bullion, a Proof of the Depreciation of Bank Notes című könyvében a pénzmennyiség és a pénz aranyfedezetének szabályozásával foglalkozik.

1810 - The High Price of Bullion, a Proof of the Depreciation of Bank Notes című könyvében a pénzmennyiség és a pénz [aranyfedezet]ének szabályozásával foglalkozik.

1815 - Essay on the Influence of a Low Price of Corn on the Profits of Stock című művében a gabonatörvények ellen írt.
1817 - A politikai gazdaságtan és az adózás alapelvei, eredeti címén: On the Principles of Political Economy and Taxation. Ricardo legfontosabb írásának számít, a külkereskedelmet állította a mű központjába. Egy erősen egyszerűsített modell segítségével bizonyította a szabadkereskedelem jótékony hatását. Bebizonyította, hogy egy országnak akkor jó lehet a szabadkereskedelem, ha alacsonyabb hatékonysággal tudja a javakat előállítani, mint kereskedelmi partnerei. Ez az okfejtés később [komparatív előny]ök elméleteként vált híressé.
1820 - On the funding system című művében az állami kiadások fedezéséről írt.


1820 - On the funding system című művében az állami kiadások fedezéséről írt.

 

 

 


Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek